Банкрутство одного з найбільших туроператорів світу: постраждали 600 тисяч клієнтів

 

Найвідоміший британський туроператор Thomas Cook повністю згортає діяльність і припиняє існування після остаточного провалу переговорів щодо запобігання банкрутству.

Вранці понеділка, 23 вересня, було скасовано бронювання квитків для понад 600 тисяч відпочивальників по всьому світу, повідомляє BBC.

Британська влада вже заявила, що репатріація 150 тисяч британських клієнтів компанії стане найбільшою в мирний час.

Thomas Cook скасував усі торгові операції. Чотири авіалінії компанії припиняють працювати. Загалом без роботи залишаться 21 тисяча співробітників у 16 країнах, з них 9 тисяч — у Великій Британії.

“Томас Кук виявився неготовим до ХХІ сторіччя”, — вважає експерт з мандрівок Саймон Колдер.

“Компанія використовувала модель, яка чудово підходила для другої половини ХХ століття, коли люди слухняно заходили в місцеву турагенцію й замовляли путівки. Тепер кожен може вдати з себе турагента. Маючи доступ до різних авіакомпаній, місць у готелях, оренді автомобілів по всьому світу, можна зібрати все докупи. Thomas Cook просто недостатньо диференціювався”, — зазначив Колдер у коментарі BBC News.

Раніше Thomas Cook вів переговори про залучення фінансування в обсязі 200 мільйонів фунтів на додачу до тих 900 мільйонів, про отримання яких уже було домовлено в рамках рекапіталізації.

При цьому борги компанії на тлі зростання конкуренції та падіння доходів сягнули 1,7 мільярда фунтів.

Thomas Cook Group була заснована у 1841 році і була не лише найстарішою, а й однією з найбільших туристичних компаній світу, обслуговуючи понад 22 мільйони клієнтів на рік.

За останній рік акції 178-річної компанії на Лондонській фондовій біржі впали на 86%, а ринкова капіталізація становила $69 мільйонів.

Читайте також:
У Києві шахрайки продали несправжні туристичні путівки на ₴2 мільйони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна