Протести в Казахстані: затримано понад 70 людей. ВІДЕО

 

Поліція Казахстану затримала десятки учасників антиурядових протестів, що відбулися в суботу, 21 вересня, у двох найбільших містах країни – Алмати й Нур-Султані.

Як повідомляє “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода“, за даними міністерства внутрішніх справ Казахстану, 57 осіб були затримані у Нур-Султані (колишня Астана) та Алмати, їм можуть загрожувати штрафи або інші види покарання за участь у несанкціонованих заходах.

Мітинги проходили і в менших містах, включаючи Шимкент, де щонайменше 20 людей були затримані поліцією.

Серед затриманих у Нур-Султані – дівчина-підліток, яка просто йшла в магазин.

Поліція розігнала протестувальників, які почали збиратися, щоб висловити  протест проти створення в країні спільних казахсько-китайських компаній, політичного режиму та подальшого впливу на державне керівництво колишнього президента Нурсултана Назарбаєва.

Протести були організовані рухом “Демократичний вибір Казахстану”, який заборонений у країні. Його лідер, ексміністр енергетики й торгівлі руху, колишній голова “БТА банку” Мухтар Аблязов живе у вигнанні у Франції та розшукується владою Казахстану.

Міністерство внутрішніх справ заявило 21 вересня, що, незважаючи на неодноразові попередження, деякі особи піддалися “провокаційним закликам забороненої екстремістської організації”, а деякі загрожували миру та безпеці співгромадян.

Правозахисна група “Коаліція громадських ініціатив” (Алмати) заявила 20 вересня, що близько 50 активістів були оштрафовані або засуджені до позбавлення полі терміном від 7 до 15 днів протягом останніх п’яти днів у Нур-Султані, Алмати та кількох інших містах за обвинуваченням в організації або участі в несанкціонованих акціях на початку цього місяця.

Читайте також:
Вибухи на складах у Казахстані: дві людини загинули, 45 тисяч мешканців евакуйовано

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна