На Одещині прокурора, який вимагав $200 хабаря у справі про гранату, посадили на 5 років

 

На Одещині прокурор вимагав від обвинуваченого 5 тис. грн за умовне покарання у справі про незаконне поводження зі зброєю й був засуджений за хабар до 5 років позбавлення волі.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в тексті вироку Іллічівського міського суду (м. Чорноморськ) Одеської області від 5 вересня.

Засуджений – прокурор Роздільнянської місцевої прокуратури Одеської області, уродженець м. Шостка Сумської області, не одружений.

Його ім’я можна встановити з даних справи, за яку він брав хабар, та з повідомлень ЗМІ про його затримання в липні 2016 року. Це – Богдан Хряпченко.

Спочатку йшлося про угоду з визнанням винуватості у справі про незаконне поводження зі зброєю (кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 КК України). Прокурор висунув таку вимогу обвинуваченому у службовому кабінеті територіального осередку Роздільнянської місцевої прокуратури в смт Фрунзівка (нині смт Захарівка) в червні 2016 року. Фігурант вимушено погодився, і Фрунзівський райсуд затвердив таку угоду.

Відповідно до матеріалів того провадження, восени 2015 року чоловік у лісосмузі неподалік від села Росіянівка Фрунзівського району нібито знайшов під час заготівлі дров корпус гранати Ф-1 без запалу, приніс додому та зберігав на території свого домогосподарства. Там у лютому 2016-го гранату знайшли поліцейські.

Після цього прокурор вимагав, що чоловік виконав свою частину зобов’язань і приніс гроші. Останній приніс 2 тис. грн, записав розмову на диктофон і того ж дня звернувся у правоохоронні органи.

Наступного разу він знову приніс 2 тисячі, але прокурор вийшов з кабінету й доручив узяти хабар водієві прокуратури, якого і затримати працівники СБУ.

Зі слів фігуранта справи, Хряпченко погрожував подати апеляцію на затверджену угоду.

Прокурор Хряпченко вину заперечував. Стверджував, що чоловік приїздив до нього в Роздільнянську прокуратуру з власної ініціативи. Він пояснював йому наслідки невиконання рішення суду. Переконував, що отримувати гроші нікому не доручав.

Водій прокуратури розповів, нібито фігурант “раптово передав йому гроші”, пояснивши, що це в рахунок боргу для передачі прокурору.

Колишня співробітниця прокуратури сказала, що заявник матеріально залежний і працює на чоловіка, який раніше був засуджений, тому що вилив зеленку в обличчя працівника прокуратури. Начебто роботодавець заявника бажав за засудження “розрахуватися” з працівниками прокуратури.

Але провина хабарника доводиться матеріалами негласних слідчих розшукових дій, в тому числі зафіксовано епізод передачі коштів водію.

Напередодні звернення потерпілого до правоохоронних органів було зафіксовано чотири телефонні з’єднання між ним і працівником СБУ. Захист прокурора тлумачив це як ознаку провокації злочину. Але суд з цим не погодився. Наголошувалось на тому, що саме обвинувачений проявив ініціативу у контактах, завуальовував розмови.

Відтак уже колишнього прокурора Хряпченка визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.368 ч.3 КК України, та призначили йому покарання у виді п’яти років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить йому на праві власності, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, на строк три роки.

Вирок ще може бути оскаржений, до набуття ним законної сили засуджений залишається під заставою.

Потерпілий заявив цивільний позов і вимагав стягнути з експрокурора 50 тис. грн моральної шкоди. Але суд погодився стягнути тільки 2 тисячі.

Водночас рішенням суду повністю стягується 10 тис. грн витрат заявника на адвоката і майже 12 тис. грн витрат на прибуття в засідання для потерпілого і його представника.

Як відомо, Богдан Хряпченко свого часу працював помічником одного із заступників мера Одеси в каденцію Олексія Костусєва, а в органи прокуратури (на пост прокурора прокуратури Фрунзенського (Захарівського) району регіону) влаштувався працювати після закінчення Національного університету “Одеська юридична академія” в 2012 році.

Після інциденту із затриманням 2016 року на хабарі Хряпченко був звільнений з органів прокуратури.

першоджерело: “Судовий репортер”

Читайте також:
У суді Запоріжжя пролунали свідчення проти донецького фермера, через якого загинули спецназівці ЗСУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна