Українські організації закликали ОБСЄ розширити моніторинг на Чорне й Азовське моря

 

Українські організації та профспілки закликали ОБСЄ негайно запровадити механізми моніторингу вод Азовського та Чорного морів у світлі порушень Росією норм міжнародного права.

Про це йдеться у зверненні до учасників щорічної наради Організації з безпеки і співробітництва в Європі з людського виміру, передає “Укрінформ“.

“Ми вимагаємо від ОБСЄ негайно встановити ефективний механізм моніторингу та звітування ситуації у водах Чорного та Азовського морів, які не перебувають під контролем України, включаючи Керченську протоку, структурами СММ ОБСЄ в Україні, що передбачає використання суден і дронів, передбачити для обслуговування цієї техніки відповідний кваліфікований персонал і відповідне обладнання”, – йдеться в заяві, яка була оприлюднена на нараду у Варшаві.

У ній також міститься вимога до Росії відмовитися від будь-яких провокативних дій проти українських портів, вантажів та рибальських суден в районі конфлікту, демілітаризувати українські військові об’єкти, які були захоплені з 2014 року, та виконати вимоги міжнародного морського та гуманітарного права на окупованих територіях України і в прилеглій морській акваторії.

Заяву підписали, зокрема, Український морський союз, Українська незалежна морська профспілка, Благодійний фонд “Морська дружба”, Профспілка працівників водного господарства України, Федерація морських профспілок України, Українська профспілка працівників транспорту та докерів.

Читайте також:
Українська делегація покинула засідання ОБСЄ через заяви про “російський Крим”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.