Добудова крейсера “Україна” недоцільна, – Абромавичус

 

Добудова ракетного крейсера “Україна”, що нині утримується на ДП “Миколаївський суднобудівний завод”, недоцільна, тому необхідно розглянути можливість його продажу.

Таку думку висловив гендиректор ДК “Укроборонпром” Айварас Абромавичус, інформує пресслужба “Укроборонпрому”.

“В України немає потреби у крейсері такого масштабу, тому ми розглядатимемо можливість продажу цього крейсера. Ми будемо будувати нові кораблі: меншого масштабу та в більшій кількості, виходячи із потреб наших Збройних сил”, – сказав Абромавичус.

Як відомо, ракетний крейсер “Україна” розроблявся у 1970-х роках для знищення авіаносців в океанах, він непридатний для застосування у Чорному та Азовському морях. Судно закладене в 1984 році на замовлення ВМФ СРСР. Воно мало стати четвертим кораблем проекту 1164, відомого під назвою “Атлант”.
Крейсер був спущений на воду в 1990 році. І надалі утримується на ДП “Миколаївський суднобудівний завод” в стані неповної готовності.
У 2017 році повідомлялося, що президент України Петро Порошенко підписав указ про демілітаризацію недобудованого крейсера “Україна”.
Попередні спроби його продати буди безуспішними.

Утримання ракетного крейсера є надзвичайно фінансово затратним. Цей корабель, з тоннажем у 11 500 тонн, довжиною 186,4 метра, якщо роботи з утримання не будуть проводитись, може затонути, що призведе до екологічної катастрофи, забруднення акваторії річки Інгул, Південний Буг та Чорного моря, зазначають в “УОП”.

Читайте також:
Біля Сирії втонув у морі винищувач із “задимленого” крейсера “Адмірал Кузнєцов”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна