Білорусь завершила процедури для спрощення візового режиму з ЄС

 

Білорусь завершила внутрішньодержавні процедури за угодою з Євросоюзом про спрощення візового режиму і реадмісію.

Про це у п’ятницю, 20 вересня, повідомив журналістам речник МЗС Білорусі Анатолій Глаз.

“Главою держави (Олександром Лукашенком – “Н”) прийняте рішення, яке сьогодні буде опубліковане, про підписання угод з Європейським Союзом про спрощення видачі віз і про реадмісію. Це непросте рішення. Президент Білорусі прийняв його, розуміючи високу значимість мобільності для громадян нашої країни, і тільки після ретельної оцінки всіх можливих ризиків і наслідків”, – сказав Глаз, якого цитує БелТА.

Він наголосив, що ці угоди будуть укладені в пакеті, набрання ними чинності передбачається в один день. Однак перед цим документи мають бути ратифіковані Національними зборами Білорусі і схвалені Європарламентом.

“Угода про спрощення видачі віз передбачає на взаємній основі полегшення візових процедур для широкої категорії громадян і зниження збору”, – пояснив речник МЗС.

При цьому буде забезпечено право громадян звертатися по візи як у посольства європейських країн, так і в візові центри.

Угода про спрощення візового режиму між Білоруссю і ЄС передбачає зниження вартості шенгенської візи з 60 до 35 євро і прийняття рішення про видачу візи в термін до 10 днів (у разі додаткової перевірки термін може зрости до 30 днів).
Сторони планували підписати документ восени. Це може статися під час планованого візиту в Білорусь верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

Раніше у вересні Білорусь і США домовилися відновити дипломатичні представництва на рівні послів після одинадцятирічної перерви.

Читайте також:
У Білорусі оголосили дату проведення виборів президента

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна