Судячи з проєкту бюджету-2020, Зеленський так і не почув пораду Бендукідзе, – Гнап

 

Дмитро Гнап
політик, колишній журналіст-розслідувач, керівник “Слідство.інфо”

(FB)

Ніякого “українського економічного дива” під час президентства Зеленського не станеться. Уряд вніс проєкт бюджету на наступний рік. І в ньому легко читається, що з нами буде далі. Все буде так само, як і раніше. Ніякого прориву, стрибка тигра чи бодай лемура не трапиться.

Витрати на наш розпухлу, неефективну, часом, злочинну державу, не зменшуються, а навіть зростають. Скандальна ДУСя – Державне управління справами – залишається. Їй хочуть дати грошей навіть трохи більше ніж 2019-го. Вся ця імперія закритих санаторіїв, лікарень, державних дач і, навіть, лікеро-горілчаного заводу – все це зберігається. Збільшуються витрати на Верховну Раду, Генеральну прокуратуру, нереформоване МВС Авакова. Останнє отримає на 500 мільйонів гривень більше, ніж минулого року. Загалом – майже 84 мільярди.

Заплановане злиття/поглинання міністерств по факту – не оптимізація, а концентрація. Внаслідок об’єднання Міністерства економіки та МінАПК витрати залишаться майже такими самими. А кількість підпорядкованих їм структур не зменшується.

Державну фіскальну службу розділили на податкову та митну служби. Тепер їхнє окреме існування коштуватиме нам на 4 мільярди гривень більше, ніж перебування в одному відомстві.

Також залишать купу установ – прожирачів/просирачів бюджетних мільярдів. Національна академія наук та Національна академія аграрних наук отримають навіть більше грошей, ніж минулого року (5 і 1,3 мільярди гривень відповідно). Хтось бачив проривні інновації від цих… кхм… стартаперів?

Абсурдні та непотрібні структури теж залишать. Державне агентство з питань енергоефективності, Офіс із залучення та підтримки інвестицій…

І моя улюблена – Національна служба посередництва і примирення, підпорядкована особисто президенту. Зможете без гуглу сказати, кого з ким ця служба примиряє? На неї йде не так багато, як на інші відомства – на рік 32 мільйони гривень. Але, наприклад, саме стільки збирає на рік фонд “Таблеточки”, рятуючи дітям життя. В той час, коли за ці ж гроші півсотні бюрократів перекладають папірці з місця на місце в установі, яку Зеленський не наважився розігнати.

Відсутність візії у нинішнього президента проявляється не так у зовнішній політиці, за що його несамовито критикують прихильники Порошенка, як у політиці внутрішній. Бо ключ до українського економічного дива насправді ж простий. Він навіть був написаний у передвиборчій програмі кандидата Зеленського: “менше держави в житті людини”. Менше цього неефективного і важкого тягаря, який лягає на плечі решток працездатного населення, що досі не роз’їхалося по закордонах. Натомість, замість зменшення витрат на державний апарат – їхнє збільшення. Замість ліквідації численних непотрібних відомств – їхнє збереження. Замість зменшення податкового тиску – податкова “гетьманщина”.

“Не переживайте за чиновників. Переживайте за Україну!” – казав п’ять років тому Каха Бендукідзе, закликаючи різати і скорочувати наш надмірний державний апарат.

Це так і не почув колишній президент. Схоже, не чує й нинішній.

Читайте також:
Бюджет-2020: уряд залишає фінансування армії на рівні минулого року

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна