“Зменшення числа обстрілів і жертв”: Пристайка спіймали на слові

 

Заява Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка про зменшення обстрілів на Донбасі суперечить фактам.

Про це повідомляє Informnapalm.

На офіційному сайті посольства України у Німеччині у вівторок, 17 вересня, вийшла публікація перекладу інтерв’ю очільника МЗС Вадима Пристайка газеті Die Welt.

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm провели факт-чекінг заяв високопосадовця і помітили ознаки маніпуляції щодо значного зменшення кількості обстрілів на Донбасі з боку РФ і кількості загиблих.

На запитання про те, чи бачить дипломат якусь готовність зі сторони Кремля до деескалації, Пристайко зазначив, що є “попередні ознаки цього” і згадав про так зване “хлібне перемир’я”.

“… ми запропонували припинення обстрілів на сезон збору врожаю. Для цього ми відводимо військових від прямої лінії фронту в трьох тестових зонах і хотіли би поширити це на весь фронт. Але постійно здійснюються провокації з того боку, проти яких наші солдати мають захищатися. Зрештою, частотність бомбардування значно впала, і кількість загиблих відповідно поменшала“, — сказав міністр закордонних справ.

Ймовірно, під “бомбардуванням” Пристайко мав на увазі обстріли з мінометів та артилерії, незважаючи на те, що це слово використовують для означення авіаударів, які на Донбасі наразі не відбуваються.

Вадим Пристайко стверджує, нібито частота обстрілів впала і гинути на фронті стало менше людей. Проте схожі заяви не відповідають дійсності.

Волонтери InformNapalm з самого початку “перемир’я”, з 21 липня 2019 року, проводили порівняльний аналіз звітів СММ ОБСЄ та пресцентру штабу ООС про кількість обстрілів з боку російських окупаційних військ і виявили факти заниження даних у офіційних звітах ООС, які на 30-80% відрізнялись від звітів ОБСЄ при умові розрахунків, проведених за єдиною методологією.

За даними “Новинарні“, кількість загиблих також не зменшилася. Про це свідчить таймлайн втрат ЗС України на Донбасі з поіменним списком.

 

клацніть двічі для збільшення

З цієї інфографіки можна побачити, що кількість втрат постійно коливається. Жодного значного зменшення кількості загиблих українських воїнів, навіть після оголошення “перемир’я” і односторонніх дій з боку української сторони не відбувається.

Як повідомляла “Новинарня“, під Горлівкою загинув солдат батальйону “Айдар” Владислав Рой.

Станом на 17 вересня внаслідок бойових дій загинули десять воїнів ОС. 

1 вересня у дніпровській лікарні ім. Мечникова помер сержант 24 обмр Олександр Грицаюк, який був поранений під Мар’їнкою 25 серпня.

2 вересня біля Водяного внаслідок поранення снайпером загинув 24-річний старший солдат Андрій Проценко, військовослужбовець 138-ї радіотехнічної бригади ПС ЗСУ, відряджений до 36-ї бригади морської піхоти в зону ООС.

4 вересня на Світлодарській дузі від кулі снайпера загинув 26-річний боєць полку “Азов” НГУ Едуард Шахов “Шах”.

5 вересня від снайперської кулі поблизу Горлівки загинув гранатометник 53-ї окремої механізованої бригади ЗСУ сержант Михайло Ткачишин.

Внаслідок обстрілу 11 вересня під Волновахою загинули морські піхотинці з 36 обрмп прапорщик Микола Обуховський і матрос Олександр Линчевський.

12 вересня в результаті ворожого обстрілу загинув молодший сержант із 15-го Слов’янського полку Нацгвардії Валерій Шатурський.

Майор ЗСУ Михайло Цимбалістий загинув 13 вересня від кулі снайпера.

14 вересня в Харківському госпіталі внаслідок важких поранень помер старший сержант Максим Кондратюк із 8-го окремого полку спецпризначення ЗСУ, поранений 10 вересня.

Читайте також:
За ДНК опізнали воїна Вадима Федорченка, що загинув у бою під Дебальцевим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна