“Слуга народу” зареєструвала законопроєкт про перевибори влади в Києві у грудні

 

Група нардепів фракції “Слуга народу” внесла у Верховну Раду законопроєкт, який передбачає проведення позачергових виборів мера Києва і депутатів міськради вже 8 грудня.

“Призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю, 8 грудня 2019 року”, – ідеться в законопроєкті №2143, розміщеному на сайті парламенті.

Проєкт закону про внесення змін до закону “Про столицю України – місто-герой Київ” зареєстрований на сайті Верховної Ради 13 вересня.

Ініціаторами документа є 39 депутатів на чолі з головою комітету з питань місцевого самоврядування Андрієм Клочком. Серед них 36 – із фракції “Слуга народу”, передає “Українська правда”.

Документ також описує порядок призначення і повноваження голови Київської міської державної адміністрації. Відповідно до проєкту, голову КМДА призначає та звільняє президент за поданням Кабінету Міністрів, і ця посада не сумісною з будь-якою іншою.
Це суперечить нинішньому стану речей, коли, відповідно до ухвали Конституційного Суду, головою КМДА призначається обраний міський голова столиці.

Очільник КМДА, відповідно до проєкту “СН”, дає згоду на призначення та звільнення керівників держпідприємств та територіальних органів міністерств Києва; може брати участь у засіданнях Кабміну з правом дорадчого голосу в питаннях, що стосуються Києва; погоджує питання щодо створення, перепрофілювання або ліквідації державних установ, підприємств чи організацій Києва; матиме право оскаржувати акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування Києва та районів; за підсумками перевірки актів на відповідність інтересам територіальної громади може вимагати від відповідного органу чи посадової особи негайно їх усунути тощо.

Як інформувала “Новинарня“, 4 вересня Кабмін погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що Кабмін пішов на таке рішення через зв’язки Кличка з Вадимом Столаром, якого пов’язують із забудовними схемами в столиці.

Раніше голова ОП Андрій Богдан заявив, нібито влада в Києві має бути переобрана, бо не отримала підтримки на виборах 2019 року до Верховної Ради (в столиці народними депутатами обрали кандидатів від “Слуги народу”).

Партія “Слуга народу”, всупереч закону про місцеве самоврядування, ініціює дострокові вибори Київради вже на грудень 2019 року. За чинним законодавством чергові вибори мають відбутися восени 2020-го.

Представник фракції “Слуга народу” Олександр Ткаченко, який претендує на посаду мера, заявив, що більшість ВР ініціюватиме “повний перезапуск” влади у столиці – дострокові вибори як мера, так і Київської міської ради.
За його словами, вибори плануються за новим законом “Про столицю”, над проєктом якого працюють у “СН”.

Віталій Кличко шукав захисту від звільнення з посади у США, зокрема в адвоката президента Дональда Трампа Руді Джуліані.

Значна частина чинних депутатів Київради вже орієнтуються на перевибори, не підкоряються меру Кличку і не ходять на засідання КМР – там не збирається кворум.

Читайте також:
“Слуга народу” ініціюватиме дострокові вибори в Києві

Кличко ініціює консультації про дострокове припинення повноважень Київради

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна