Новий Виборчий кодекс міститиме пропорційну систему з відкритими списками, – Разумков

 

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сподівається, що ВР якнайшвидше ухвалить новий Виборчий кодекс замість заветованого президентом.

Про це він сказав на брифінгу після засідання Погоджувальної ради 16 вересня, повідомляє Укрінформ.

“Давайте не забігати наперед. Ми працюємо — працює вся Рада. Я сподіваюся, це буде зроблено якомога швидше. Але швидкість не впливатиме на якість”, – сказав спікер, відповідаючи на запитання, чи встигне ВР до нового року ухвалити Виборчий кодекс.

Водночас він не виключає, що швидше за все, буде підготовлено новий варіант документа – “або доопрацьований минулий, або новий варіант Виборчого кодексу”.

“Тому що з одного боку треба підготувати якісний документ — закон, за яким можна буде проводити нормальні вибори в Україні. Але на це піде деякий час, тому сказати, що це буде скоро, — це не зовсім коректно”, – пояснив Разумков.

Водночас він припустив, що новий проєкт Виборчого кодексу міститиме норму щодо пропорційної системи з відкритими списками.

“Я думаю, що так. Це було б непогане рішення. І я думаю, що на пропорційну систему очікують люди”, – додав спікер.

При цьому він зауважив, що ця дискусія на часі, інакше – “якщо її відкладати, то п’ять років будемо дискутувати щодо Виборчого кодексу”.

Як писала “Новинарня“, президент Володимир Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс, ухвалений народними депутатами VIII скликання Верховної Ради. У пропозиціях президента до Виборчого кодексу. Йдеться, що глава держави в цілому підтримує зведення в єдиний кодифікований законодавчий акт усіх виборчих процедур та правил, але вважає, що Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні зміни до виборчого законодавства, не узгоджується із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечує належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

11 липня 2019 року Верховна Рада VIII скликання ухвалила новий Виборчий кодекс, який передбачає зокрема пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками на виборах до парламенту.

12 липня представник президента Зеленського у ВР Руслан Стефанчук заявив, що документ було ухвалено з порушеннями регламенту.

27 серпня спікер Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс.

Як відомо, команда президента Зеленського виступає за те, щоб запровадити пропорційну виборчу систему і прописати це в Конституції.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна