Зеленський наклав вето на вето на Виборчий кодекс із відкритими списками

 

Президент Володимир Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс, прийнятий Верховною Радою VIII скликання.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться на сайті парламенту, де у статусі законопроєкта №0978 вказано: “Повернути з пропозиціями президента”.

“Підтримуючи в цілому зведення в єдиний кодифікований законодавчий акт усіх виборчих процедур та правил з метою уніфікації регулювання підготовки і проведення виборів в Україні, вважаю, що такий акт має забезпечити належну регламентацію виборчого процесу на демократичних засадах та з додержанням демократичних процедур з метою забезпечення реалізації громадянами України закріпленого Конституцією України виборчого права… Водночас Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур”, – йдеться в пропозиціях президента до Виборчого кодексу.

Передає “Укрінформ”, загалом Зеленський виклав свої пропозиції у 17 пунктах та зазначив, що це не повний перелік зауважень.

“З огляду на викладене не можу підтримати Виборчий кодекс України у запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду та пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів й демократичних стандартів організації та проведення виборів, унеможливлення будь-яких зловживань та маніпуляцій під час проведення виборів”, – зазначено в зауваженнях.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 липня 2019 року Верховна Рада VIII скликання ухвалила новий Виборчий кодекс, який передбачає зокрема пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками на виборах до парламенту.
12 липня представник президента Зеленського у ВР Руслан Стефанчук заявив, що документ було ухвалено з порушеннями регламенту.
27 серпня спікер Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс.

Як відомо, команда президента Зеленського виступає за те, щоб запровадити пропорційну виборчу систему і прописати це в Конституції.

Читайте також:
Рада достроково розпустила ЦВК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна