Рада достроково розпустила ЦВК

 

Верховна Рада підтримала проєкт постанови “Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії”

Як повідомляє “Новинарня“, за це на ранковому засіданні в п’ятницю, 13 вересня, проголосував 341 нардеп.

Рішення про дострокове звільнення членів ЦВК Рада, згідно із законом, мусила прийняти не менш як двома третинами від її конституційного складу. І таку кількість “Слуга народу” зібрала, залучивши “Опоплатформу”, “Батьківщину”, своїх сателітів із групи “За майбутнє” та позафракційних.

Голосування по фракціях:

  • “Слуга народу” – 244 (із 251)
  • “Опозиційна платформа – За життя” – 33 (із 44)
  • “Європейська солідарність” – 0 (із 27)
  • “Батьківщина” – 20 (із 24, Тимошенко – “за”)
  • “Голос” – 0 (із 20)
  • група “За майбутнє” – 15 (із 22)
  • позафракційні – 29 (із 34)

“Відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України та статті 311 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” і зважаючи на вмотивоване подання Президента України, Верховна Рада України постановляє: припинити достроково повноваження всього складу Центральної виборчої комісії“, – йдеться у постанові.

Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

За законом, члени ЦВК призначаються на сім років, але можуть бути достроково звільнені за “вмотивованим поданням президента”.

Попри те, що Центрвиборчком, лише у вересні 2018-го затверджений Радою за поданням президента Порошенка, фактично привів до влади Володимира Зеленського і “Слугу народу”, ініціатори закону із “СН” наголошували, ЦВК на виборах 2019 року нібито виявляла “політичну заангажованість” та “неоднакову правозастосовну практику”, що проявлялося у великій кількості судових позовів.

Формальним приводом для розпуску ЦВК у зверненні президента стала ситуація, що склалася на 198-му виборчому окрузі Черкаської області. 24 і 26 серпня Верховний Суд скасував протокол ЦВК про результати виборів у цьому окрузі, в якому зафіксована перемога самовисуванця Сергій Рудика. Позов подала кандидатка від “Слуги народу” Наталії Дяченко. В результаті Рудик не склав присягу народного депутата.

Як інформувала “Новинарня“, президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.
11 вересня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання президента.
Проти антидемократичної відставки ЦВК виступала демократична опозиція, профільні громадські організації, як-то “Опора”, західні партнери України, посли G7 тощо.

Читайте також:
Рішення Зеленського про звернення до Ради щодо розпуску ЦВК – політичне, – Сліпачук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна