Фальсифікації, референдуми, узаконення “ДНР/ЛНР” – навіщо Зе міняє ЦВК?

 

Дмитро Лиховій
журналіст, головний редактор “Новинарні

Верховна Рада (“Слуга народу” із примкнулими “ОПЗЖ”, “Батьківщиною”, “За майбутнє” і позафракційними) таки зважилася відставити Центрвиборчком, призначений на сім років.

При тому що обидвоє виборів, як провела ця ЦВК, були визнані прозорими, чесними й демократичними.

Зеленський і “Слуги народу” на цих виборах набрали космічні відсотки голосів, Аваков усе проконтролював і за це зберіг портфель МВС.

Але тепер сторона Зе говорить про “політичну заангажованість”, “неоднакову правозастосовну практику” і “недостатню виваженість” ЦВК, що нібито проявилося у великій кількості судових позовів за результатами виборів до парламенту.
На основі цього вони визнали подання президента на звільнення всіх членів ЦВК “вмотивованим”.

Постає питання: навіщо вони це роблять?

ЦВК, нехай і затверджена при Порошенкові – але з дотриманням квот і норм закону – довела свою спроможність проводити вибори, на яких до влади приходить опозиція, та фіксувати їх результати.

Центрвиборчком для того й обирають на сім років, щоб він менше залежав від нової влади.

Єдиний випадок, коли Рада змінювала всю ЦВК одним махом – це 2004 рік, Помаранчева революція, масові фальсифікації, “печеньє-карусєлі”, Ківалов-“підрахуй”, правовий клінч і потреба вирулити в таких умовах у третій тур виборів. Тоді це був предмет консенсусу всіх сторін, і політична, і юридична необхідність.

Тепер же проти відставки ЦВК виступали наші партнери в Європі, дипломати, профільні громадські організації, безліч притомних людей.

Але у Зе наплювали на критику і смалять напалмом, беручи нову висоту у владі новим кавалерійським наскоком.

Зелений коток власне що цементує свою владу в усіх ешелонах – за прикладом Лукашенка чи Путіна.

Це ще один крок до встановлення Зе-тоталітаризму. Це ще один прояв концентрації влади в руках однієї – дуже стрьомної – особи. Ну хай не однієї, там ще є Богдан, Портнов, Коломойський.

І знов-таки, навіщо це їм – звільнення цієї Центральної виборчої комісії і призначення своєї?

Логічна відповідь одна: вони хочуть фальсифікувати вибори.

Які вибори? Адже їхні вибори вже відбулися, вони виграли, а “чуваки” ж наче прийшли тільки на 5 років? А місцевими виборами ЦВК майже не керує.

Значить, ця віртуальна партія задумала вкорінитися у владі на довгі роки. Вони бояться не тільки путчу, а й чесного переобрання.

Ще одне, що може бути – це якісь мега-зашкварні вибори, які відмовилася б проводити стара ЦВК. Наприклад, схвалені вибори в ОРДЛО з пушилінами, пасічниками, цемахами і руснею.

І про зашкварні референдуми теж не забуваємо, у Зе їх анонсували свого часу.

Ще раз: такого наступу на демократичні інституції не дозволяв собі навіть Януковича. Це рішення з арсеналу Путіна.

Вони знахабніли вкрай, але 70%+ народу все божа роса.

Читайте також:
Рада достроково розпустила ЦВК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна