Україна наполягає на зустрічі “нормандської четвірки” у вересні, – Зеленський

 

Президент України Володимир Зеленський акцентує, що Україна наполягатиме на зустрічі лідерів країн “нормандського формату” у вересні. 

Як повідомляє “Новинарня“, про це він заявив під час спільної з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо пресконференції у четвер, 12 вересня.

“Зараз ми не маємо дати. Ми наполягаємо, щоб ця зустріч відбулася саме у вересні. Тому що закінчення війни, повернення всіх наших полонених – це пріоритетне завдання для мене. як для президента України”, – сказав Зеленський.

Він заявив, що лідери країн “нормандської четвірки” розглядатимуть “формулу Штайнмаєра та всі пункти Мінських домовленостей”. Цю формулу запропонував колишній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штаймайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” в день проведення виборів на окупованих територіях, тоді ж відбувається виведення незаконних збройних формувань.

Рішення ухвалюватиметься лідерами чотирьох країн. Як я вже сказав, ми повинні обговорити всі пункти Мінських домовленостей” – підкреслив Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що у перемовинах Україна стоїть на позиції збереження національних інтересів.

“Ви чудово знаєте, що не я підписував ці Мінські угоди, але ми з вами розуміємо, що відповідальність зараз на мені. Ніхто не знімає цієї відповідальності, бо це наша з вами країна. І ми працюватимемо та боротимемося, щоб захищати кожну краплину наших українських інтересів”, – заявив глава держави.

Як відомо, останніми тижнями точаться розмови про те, що після тривалої перерви може вже ближчим часом відбутися новий саміт у “нормандському” форматі, з участю керівників України, Франції, Німеччини і Росії. Із закликами провести такий саміт виступає президент України Володимир Зеленський. Він також пропонував розширити коло учасників за рахунок керівників Великої Британії і США, але ця пропозиція наразі не знайшла підтримки.

Як інформувала “Новинарня“, 2 вересня у Берліні відбулася зустріч радників “нормандської четвірки”.

Читайте також:
США очікують на активізацію “нормандського формату”, – Помпео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна