Виграємо, але як: перспективи засідання ЄСПЛ у Страсбурзі щодо анексії Криму

 

Перше рішення міжнародного суду в справі “Україна проти Росії” щодо анексії Криму має бути винесене 2020 року – можливо, ще до періоду літніх відпусток. Свій вердикт винесе Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), до якого український уряд поскаржився ще у березні 2014 року.

Про це пише “Європейська правда“, коментуючи перше і єдине відкрите слухання в цій справі, що відбулося в середу, 11 вересня, у Страсбурзі. Подальше спілкування з судом буде письмове.

“До певної міри можна спрогнозувати також варіанти рішення суду (спойлер: Україна навряд чи програє, але масштаб нашої перемоги – під питанням)”, – пише редактор “ЄП” Сергій Сидоренко.

“Не варто плекати нереальних надій – жодне окреме рішення суду не змусить Росію скасувати анексію. Та без судових рішень цього точно не вийде зробити. Щоби повернути півострів, потрібний дуже тривалий тиск – санкційний, економічний, політичний тощо. І на цьому шляху кожний висновок міжнародного суду має значення”, – додає він.

Заяву про те, що Росія захопила контроль над Кримом і вдається до масових порушень прав людини на півострові, Україна подала до ЄСПЛ ще 13 березня 2014 року – до того, як на півострові відбувся так званий “референдум”, а до лексикону українців увійшли фрази “незаконна анексія” та “окупований Крим”.

Уже тоді Київ мав підстави стверджувати, що Москва готується розчленувати Україну. В Києві чудово усвідомлювали, що втратили контроль над органами влади на півострові, і зафіксували це юридично. Після того позов України кілька разів доповнювався, оновлювався, змінювався – адже окупація тривала, і порушень ставало все більше.

Формально скарга України не стосується анексії Криму як такої: ЄСПЛ не має повноважень розглядати територіальні справи. Україна заявила про порушення росіянами півтора десятка статей Європейської конвенції з прав людини, включаючи право на життя, катування, позасудові покарання тощо.

Однак побічно, навіть офіційно не розглядаючи цього питання, ЄСПЛ може визнати і незаконність анексії. А головне – те, що він повинен визначити дату, від якої Україна втратила контроль над півостровом.

“Надмета українського позову до ЄСПЛ – юридично довести, що окупація Криму розпочалася 27 лютого 2014 року – у день, коли російський спецназ одночасно захопив Верховну раду Криму, блокував обидва аеропорти, вокзал, військові частини, перекрив Чонгар.

Отримавши юридичне визнання цього факту на рівні міжнародного суду, ми спростили б собі купу подальших судових процесів”, – пише “ЄП”.

Саме цьому доведенню була присвячена велика частина виступу британського адвоката Бена Еммерсона, який захищав українську позицію у цьому процесі.

“Очевидно, що Росія отримала ефективний контроль від 27 лютого [2014 року], коли встановила військові блокпости по Криму, – пояснював Бен Еммерсон. – Того дня російські сили відкрито вдерлися до Криму повітрям, морем і по землі. Вони блокували та знерухоміли українські військові частини… О 4-й ранку російський спецназ штурмував Верховну раду Криму, а згодом депутатів під дулом зброї привели до будівлі парламенту”.

Ці аргументи, на яких ґрунтується скарга України, Росія вирішила просто не коментувати.

При цьому суд почув, що Росія чинить порушення прав людини в Криму, пише британська газета The Guardian.

Росія попередила суд, пише видання, що він ризикує “відкрити скриньку Пандори” політично мотивованих справ, якщо дослухається до аргументів України – зокрема, що керовані Москвою сили скоїли злочини в Криму.

Британське видання також зазначає, що справа розглядається в політично чутливий час, коли новий президент України Володимир Зеленський вивчає можливості нових переговорів із Путіним щодо майбутнього як окупованого Донбасу, так і Криму.

У поясненнях РФ, наданих Суду, йдеться, що від 18 березня на Кримському півострові почала діяти система російських органів влади. Яким чином цього дня українська влада одномоментно перетворилася на російську, Москва не пояснює.

“Цікава деталь: за останній рік позиція Росії з цього приводу змінилася. Ще восени 2018 року РФ стверджувала, що отримала контроль над півостровом 21 березня, із голосуванням Держдуми, але навесні вирішили “переграти” позицію. Чому саме 18 березня 2014 року? Напряму Москва цього не пояснює, але відомо, що цього дня Путін разом із самопроголошеними керівниками Криму та Севастополя підписали у Москві договір про об’єднання”, – зазначає “Європравда”.

За практикою ЄСПЛ, від дати слухань до дати публікації рішення проходить близько року. Українські юристи не виключають, що може бути й трохи швидше.

Але у 2020 році ЄСПЛ винесе тільки рішення про прийнятність справи. Адже Росія зараз наполягає, що Страсбург взагалі не має права розглядати скарги України щодо Криму. А рішення по суті, а також присудження компенсації – це наступний етап, ідеться в статті “ЄП”.

Значна частина доводів, які представила РФ на слуханнях 11 вересня, повторювала наративи російських телеканалів: “В Україні 2014 року відбувся військовий переворот, який привів до влади фашистів, із серйозним виразом обличчя пояснював найнятий росіянами британський адвокат. А отже, доводив він, відокремлення Криму від України не було відокремленням від демократичної суверенної держави”, – переповідає “ЄП”.

Значна частина пояснень Росії присвячена тому, щоби довести, що позицію України щодо Криму формують не тільки “фашисти”, а й західні держави, передусім США.

“Навівши купу сторінок доволі банальної інформації про роботу правозахисників, орієнтовану на Крим, Мін’юст РФ робить висновок: це все – великий західний план, спрямований на дискредитацію Росії, а отже, усі дані правозахисних організацій про порушення прав людини в Криму необхідно ігнорувати”, – зазначає “ЄП”.

Видання називає такий підхід РФ “треш-позицією” і припускає, що росіяни вже розуміли, що напевне програють.

“Однак лишається питання про те, наскільки повною буде перемога…
Звісно, у рішенні Страсбурзького суду не буде вживатися слово “окупація” – політичних оцінок від Суду дарма чекати. Але для перемоги Києва достатньо і фрази про “ефективний контроль”. Для міжнародників це – повний аналог окупації. Перше рішення суду, яке визнає цей факт – це дуже і дуже вагомо.
Тож лишається чекати і сподіватися, що наступного року Україні буде що святкувати після оприлюдненого рішення ЄСПЛ”, – пише Сергій Сидоренко.

Читайте також:
“Україна проти Росії” в ЄСПЛ: у соцмережах запустили флешмоб на підтримку української делегації

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна