У Черкасах випадково знайшли церковні книги XVII ст.

 

На подвір’ї будинку у Черкасах випадково відкопали чотири унікальні церковні стародруки 17 століття.

Про це повідомила заступниця директора з наукової роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.

Науковиця розповіла, що чоловік проводив земельні роботи на ділянці, яку нещодавно купив із домом, і розкопав ящик. Чотири книги були загорнуті у цупку тканину типу шинелі. Тож господар ділянки приніс цей ящик до музею. Працівники були дуже здивовані, адже там були книги 17 та 18 століття, написані старослов’янською мовою (переклади з грецької). Одна з книг – Псалтир, книга була оформлена як церковна.

“(У ящику було, – “Н”) ще три незвичайні книги. Одна з трьох книг – теж Псалтир, але вона зроблена трохи по-іншому, бо він переписаний з іншого Псалтиря. Книга була написана в 4 літо сходження на престол митрополита чи єпископа Йосипа Московського, дати не було, проте це речення було закодованим. Тож ми порахували, коли був цей єпископ Йосип – 1642 рік. Плюс-мінус 4 роки. Тож, приблизно 1646 рік – це дата однієї з книжок. Ще дві книги дописані, ніби настановлення на життя старовірів: як треба себе вести в яких ситуаціях, як навчатися”, – розповіла Григоренко.

З її слів, книги лежали у землі не увесь час (не з 17 століття), адже серед сторінок книг були знайдені різні закладки, зроблені з підручних матеріалів. Одна закладка – календар за 1922 рік, а інша – розклад чергування медсестри у 1917 році. Був і список тяжкохворих у хірургічній лікарні (у Черкасах був військових госпіталь у часи Першої світової війни), а також частинка газети “Медицинский работник” 1956 року та учнівського зошиту за 1950 рік.

За словами Григоренко, книгами певний час володів медик.

Також заступниця директора зазначила, що книги в поганому стані. Вірогідно, вони пролежали під землею понад пів століття. Є припущення, що книги сховали старообрядці у 60-х роках, коли у Черкасах підірвали церкву.

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно на Тернопільщині розкопали артефакти бронзової доби й давньоруські поховання.

Читайте також:
В Криму окупанти будували водогін та знайшли мусульманське захоронення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна