Україна вперше на державному рівні вшановує жертв депортації західних українців

 

Сьогодні вперше на державному рівні в Україні вшановують роковини депортації – примусового позбавлення дому 700 тисяч українців.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в неділю, 8 вересня, інформують речники Українського інституту національної пам’яті.

“Торік Верховна Рада України встановила другу неділю вересня Днем пам’яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках”, – написав на сторінці у соцмережі Facebook голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Тоді близько 700 тисяч українців позбавили домівок.

В УІНП нагадують, що тоді західний кордон СРСР був визначений без врахування етнічного розселення українців та поляків. Тож комуністична влада вирішила полагодити це, просто насильно переселивши людей із їхньої батьківщини.

9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про “взаємний обмін населенням”. Виганяли українців з Польщі, а поляків з України.

“Добровільне переселення” з “рівноцінним відшкодуванням майна” обернулося колгоспним рабством, голодом та злиднями, роками принижень та поневірянь без права повернення на рідні землі, акцентують в УІНП.

Напередодні увечері, 8 вересня, на Майдані Незалежності відбулася акція з вшанування жертв депортації.

Державні заходи до 75-річчя від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини організовує Інститут національної пам’яті.

Сьогодні о 10:00 в холі поблизу актової зали Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбудеться урочисте відкриття виставки “ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини”.

Виставка складається із 18 банерних стендів на яких у фотографіях, документах, картах та діаграмах представлена історія найзахідніших частин українського світу: Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини, які ще називають Закерзонням, передумови, хід та наслідки, депортацій.

Також у програмі заходів:

круглий стіл “Відновлення національної пам’яті про злочин тотального виселення українців–автохтонів з історичних земель”;

мітинг-реквієм та молебень біля Пам’ятного Хреста жертвам Голодомору та політичних репресій в Україні;

Пам’ятну академію за участю представників державної влади, духовенства, ЗМІ, делегацій товариств депортованих українців;

драму-концерт “Вигнані з Раю” Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка;

Як інформувала “Новинарня“, УІНП закликав Польщу розслідувати наругу над пам’ятником українським повстанцям.

Читайте також:
Зеленський у Польщі: крім історії – санкції, кордони, енергетика, транспорт плюс Тримор’я

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна