Росія має звільнити всіх незаконно ув’язнених українців, – заява Держдепу США

 

Сполучені Штати Америки закликали Росію негайно звільнити всіх українців, включно із представниками кримськотатарської громади, які лишаються незаконно ув’язненими, та перейти до “активнішого діалогу” з Україною.

Про це йдеться в заяві для преси речниці Державного департаменту США Морган Ортагус, оприлюдненій посольством США в Україні 8 вересня, після обміну Києва й Москви утримуваними особами.

“Сполучені Штати вітають звістку про звільнення 35 українців, утримуваних Росією, в обмін на 35 полонених, утримуваних Україною. Ми постійно закликали звільнити 24 членів українських екіпажів, затриманих Росією після нападу на українські судна в Чорному морі біля Керченської протоки в листопаді 2018 року, а також Олега Сенцова та інших політичних в’язнів. Ми вітаємо повідомлення про те, що вони повернулися додому”, – сказано в заяві речниці Держдепу.

“Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх інших українців, включно із представниками кримськотатарської громади, які все ще залишаються несправедливо ув’язненими”, – наголосили у Вашингтоні.

“Ми хотіли б бачити ознаки більш активного діалогу між Росією та Україною“, – сказано в повідомленні.

“Президент Зеленський чітко заявив про свою прихильність досягти дипломатичного вирішення конфлікту, підбурюваного Росією на сході України. Ми підтримуємо зусилля президента Зеленського і закликаємо Росію виконати всі свої зобов’язання, взяті нею в рамках Мінських угод“, – зазначено у заяві Держдепартаменту.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України.

Читайте також:
Трамп про обмін ув’язненими з РФ: Можливо, перший величезний крок до миру

МЗС РФ похвалило Зеленського за обмін полоненими, закликавши до замирення з Кремлем і ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна