“Юрсотня” пропонує новій Раді прийняти закони на захист ветеранів

 

Громадська організація “Юридична сотня” пропонує новій Верховній Раді підтримати низку законопроєктів, спрямованих на соціальний захист ветеранів російсько-української війни.

Як інформує “Новинарня“, це зазначено в аналітичному звіті “Юридичної сотні”.

“Для нового парламенту завданням №1 у сфері соціального захисту ветеранів є ухвалення оновленого закону про статус ветеранів. Законодавство має чітко визначити статус ветерана та виділити аналітично обґрунтовані категорії. Перегляду також потребує і чинна система соціального забезпечення ветеранів. Ухвалення такого закону потребуватиме консолідованих зусиль від всього складу парламенту”, – йдеться у звіті “Юрсотні”.

Правники ГО назвали також закони, що потребують доопрацювання та прийняття Верховною Радою України ІХ скликання у другому читанні та в цілому.

“Серед важливих законопроєктів є №10004 щодо посилення відповідальності за відмову у пільговому перевезенні громадян, №10181 щодо приведення у відповідність військових звань зі стандартами, прийнятими в країнах-членах НАТО, а також №8205 щодо соціального захисту заручників“, – сказано у звіті.

Крім того, ГО “Юридична сотня” наголосила на ряді важливих законодавчих ініціатив, що можуть бути доопрацьовані експертами та заново зареєстровані суб’єктами законодавчої діяльності, зокрема з питань пов’язаних із медичним забезпеченням ветеранів, наданням статусу учасника бойових дій для добровольців, забезпечення права на проїзд для членів сімей загиблих ветеранів війни, учасників війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною у зв’язку із рішенням Конституційного Суду України, наданням окремих пільг для дітей учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, відновленням соціальних гарантій для військових пенсіонерів, а також з питань, пов’язаних із встановленням інвалідності та строків переоглядів.

У звіті проаналізовано діяльність Верховної Ради України VIII скликання щодо сфери ветеранських справ.

“У підсумку, із загальної кількості законопроєктів, зареєстрованих народними депутатами Верховної Ради України попереднього, 8-го скликання, 3% (близько 200) було спрямовано на покращення соціального захисту військовослужбовців та ветеранів. З них 64 законопроекти стали законами“, – підрахували в “Юрсотні”.

Більшість законів, про які йдеться, стосувалися надання та позбавлення ветеранського статусу, врегулювання питань, пов’язаних із проходженням військової служби та виконанням обов’язків військовослужбовцями в умовах існування особливого періоду.

Правники ГО “Юридична сотня” підрахували скільки місяців у різні роки витрачали депутати на прийняття законів, пов’язаних із соціальних захистом військовослужбовців, ветеранів та їхніх родин.

У 2015 році потребувалося у середньому 3 місяці для прийняття законопроєкту, який стосувався захисту прав ветеранів, у 2016 році ця цифра зросла до 6 місяців, в 2017 році – 8 місяців, у 2018 році – 10 місяців.
У 2019 році важко визначити, скільки в середньому часу було необхідно на прийняття законопроектів, адже законопроєкт №9508 щодо створення Єдиного державного реєстру ветеранів було прийнято через місяць після реєстрації. Законопроєкт №3433 щодо спрощення порядку прийняття до громадянства іноземців та осіб без громадянства, які брали участь в АТО/ООС, розглядався 3,5 роки”, – зазначили юристи з ГО.

Нагадаємо, голова ГО “Юридична сотня” Леся Василенко приєдналася до команди Святослава Вакарчука і стала депутатом Верховної Ради за списком партії “Голос”.

Читайте також:
“За безпеку треба платити”: “Юрсотня” про ветеранів

Рада ударно попрацювала над законами для АТОвців. “Юридична сотня” задоволена

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна