Президент Словенії Пахор пропонує ЄС надати “особливий статус” Україні й Туреччині

 

Президент Словенії Борут Пахор запропонував Європейському Союзу надати “особливий статус” Україні та Туреччині, а країнам Західних Балкан — повноцінне членство в ЄС.

Про це він сказав нещодавно у своєму виступі під час панельної дискусії щодо майбутнього ЄС на 14-му Стратегічному форумі у Бледі, передає Anadolu.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу вже розкритикував заяву Пахора. “Я не знаю, що змінило його думку. Ймовірно, Макрон та деякі інші. Але має бути принцип наступності держави, а також ЄС”, — сказав Чавушоглу.

Він сказав, що Туреччина готова відкрити нову главу в переговорах з ЄС, якщо питання стосуватиметься стандартів та зобов’язань.

Як відомо, Туреччина подала заявку на членство в Європейському економічному співтоваристві (попередник ЄС) у 1987 році. Вона отримала право на членство в ЄС у 1997 році, а переговори про приєднання розпочалися у 2004 році.

Однак переговори зупинилися 2007-го через заперечення адміністрації кіпрських греків, а також через позицію Німеччини та Франції.

Читайте також:
Україна й Туреччина запустили виробництво ударних безпілотників Akinci

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна