Чому це інтелектуали в Україні щось “проморгали”? – Андрій Бондар

 

Андрій Бондар
письменник, перекладач, блогер

(FB)

Кілька днів тому був на одному радіоехвірі, де вкотре пролунала глибока думка про те, що інтелектуали не відчули, проморгали і взагалі були не готові до того, що з усіма нами сталося останнім часом. Тобто, не впоралися з викликом – не попередили, не зупинили, не достукалися до сердець, не винайшли протиотруту, вчасно не вкололи антидот.

І я тоді подумав: а що вже казати про німецьких інтелектуалів, які на початку 1930-х не впоралися з викликом.

Тоді, нагадаю, “проморгали” нацизм не просто собі інтелектуали, а інтелектуали неабиякі. Взяти бодай трьох – Томаса Манна, Альберта Айнштайна, Едмунда Гуссерля. Але хто колись їм закидав, що вони щось зробили не так і винні у приході людожерів до влади?

У нас же за першої нагоди винні ті, хто має мінімальний доступ до медій, кого не запрошують на телеканали (філософа Вахтанґа Кебуладзе на “Свободі слова” ICTV, який за кілька хвилин свого спічу в одній з програм торік зацитував Канта з Геґелем, як диво згадували ще потім кілька місяців), чиїх книжок не купують і не читають (три тисячі накладу – ось “стеля” для інтелектуальної книжки в багатомільйонній Україні), чиї колонки не репостять у соцмережах навіть близькі друзі.

Чому це інтелектуали щось “проморгали”? Інтелектуали нічого не “проморгали”. Ну, бо скільки разів і в яких ще формах інтелектуал мусить сказати “популізм – це небезпечно” або “не ведіться на картинки”, або “не можна голосувати за голограму”, або “погляньте, хто стоїть за ними”, щоби його почули? Він мусить зібрати для цього рок-гурт і виступати з концертами? Або “йти в народ”, як у ХІХ столітті? Або розкидати листівки по під’їздах?

Ви ж підкажіть, бо тоді провина залишиться неусвідомленою.

Читайте також:
“Дякуємо і просимо вибачення”: польські президенти й інтелектуали написали відкритий лист до українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна