У Зеленського підготували для бізнесу 21 законопроект, – Гетманцев

 

Команда Зеленського планує внести зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування.

Про це сказав у інтерв’ю “Економічній правді” радник президента Зеленського Данило Гетманцев, якого називають головним претендентом на пост голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

“Є такі зміни, які вже практично готові. Наприклад, декриміналізація 205 статті КК (фіктивне підприємництво, — “Н”). Вона використовується лише для шантажу і тиску на підприємців. Також ми розглядаємо можливість збільшення нижнього порогу штрафу за 212 статтею (ухилення від оподаткування, — “Н”). Штраф повинен бути не близько 800 тис. грн, як зараз, а втричі більшим”, — зазначив він

На думку Гетманцева, потрібно змінити податок на нерухоме майно, він “повинен обкладати не метри, як в 19 столітті, а вартість”. Крім того, потрібно поміняти систему збору акцизного податку.

“Ну і, звичайно, найбільш фундаментальні зміни — це зміни податку на доходи фізосіб, реформування якого назріло вже десять років назад”, — сказав Гетманцев.

Він зазначив, що потрібно дуже послідовно працювати над адмініструванням: “Якщо ми з вами нормально відпрацюємо адміністрування, то отримаємо нормальну, комфортну податкову систему. Чи буде вона справедливою, залежить від матеріально-правової точки зору податкового права і оподаткування. Тобто ми повинні обкласти доходи наших громадян якомога справедливішим, щоби з рівних доходів сплачувались рівні податки, з великих доходів сплачувались великі податки”.

За словами Гетманцева, команда Зеленського збирається зменшити навантаження на фонд оплати праці в перспективі трьох років.

“Ми не плануємо це робити одномоментно, тому що нам необхідно покривати поточні витрати і нести багаж боргів. Ми дуже обмежені в можливостях міняти оподаткування фонду оплати праці як в сторону збільшення, так і зменшення. Другий момент – наша ставка єдиного соціального внеску одна з найнижчих в Європі. Це факт”, — сказав Гетманцев.

Втім він не зміг сказати, коли і наскільки буде зменшений ЄСВ.

“Деякі економісти в нашій команді вважають, що протягом десяти років від ЄСВ можна буде відмовитися взагалі. Однак ми розуміємо, що зараз на наші податкові ставки держава не надає той сервіс, який надається в ЄС на такі ж або більш низькі ставки”, — додав він.

Читайте також:
В Україні дозволили використовувати смартфони замість касових апаратів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна