Росія намагається розширити ядерний арсенал для протидії США, – глава Пентагону

 

Вибухи на військовому полігоні в районі російського міста Северодвінськ можуть свідчити про те, що РФ намагається розширити свій ядерний арсенал.

Про це заявив міністр оборони США Марк Еспер в інтерв’ю Fox News.

“Очевидно, що вони (росіяни, — “Н”) намагаються розширити свій стратегічний ядерний арсенал, щоб діяти проти США”, — заявив він.

Глава Пентагону наголосив на необхідності включити нове озброєння, яке прагне отримати Росія, в Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) в разі його продовження.

“Зважаючи на те, як люди говорять про новий Договір про скорочення стратегічної ядерної зброї, ми говоримо — послухайте, якщо буде продовження Договору СНО, то ми маємо забезпечити, щоб він включав всю нову зброю, яку прагне отримати Росія”, — заявив Еспер.

За його словами, зараз Росія має в своєму розпорядженні крилаті ракети середньої дальності, ймовірно оснащені ядерними боєголовками і спрямованими в бік Європи.

Як повідомляла “Новинарня“, 10 серпня у держкорпорації “Росатом” заявили, що внаслідок вибуху на військовому полігоні в Архангельській області загинуло 5 співробітників, ще троє постраждали. Аварія сталася начебто при виконанні робіт, пов’язаних з інженерно-технічним супроводженням “ізотопних джерел живлення”.

DSA заявила, що виявила радіоактивний йод на своїй повітряній фільтростанції в Сванховді, що біля російського кордону.

Зразки були зібрані в період 9-12 серпня, а аварія в Архангельській області на півночі Росії відбулася 8 серпня, йдеться в повідомленні.

“У цей час неможливо визначити, чи пов’язане останнє виявлення йоду з аварією в Архангельську минулого тижня. DSA продовжує робити частіші вибірки та аналізувати”, — зазначили у департаменті.

Такі вимірювання радіації не є незвичайними для Норвегії, адже станції моніторингу виявляють радіоактивний йод приблизно шість-вісім разів на рік, а джерело, як правило, невідоме.

Рівень радіації в російському місті Сєвєродвінську 8 серпня після аварії збільшився в 16 разів. Влада заявила, що проводила ракетні випробування на морській платформі. За даними оборонного відомства РФ, вибух стався під час випробувань рідинного реактивного двигуна на полігоні під Ньоноксою.

Сполучені Штати вважають, що вибух був пов’язаний з програмою гіперзвукових крилатих ракет Кремля.

Читайте також:
Радіаційний фон в Україні після вибухів на полігоні в РФ не змінився, – ДСНС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна