Нацбанк планує заборонити використання грошей з ФОП-рахунку на власні потреби

 

Національний банк України пропонує заборонити використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців для здійснення операцій, пов’язаних з особистими потребами.

Така норма міститься в проєкті постанови НБУ, який вносить зміни до “Інструкції про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків”, передає “Економічна правда”.

Якщо постанова буде прийнята, інструкцію доповнять таким абзацом:

“Забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців, які займаються незалежною професійною діяльністю для здійснення операцій, пов’язаних з особистими потребами”.

Як повідомляють профільні видання, залишається незрозумілим, як буде контролюватися використання коштів.

Але заборона може стосуватися і зняття грошей в банкоматі або банку. Фінустанова може вимагати від ФОПа документи, на підставі яких здійснюється розрахунок готівкою (наприклад, договір поставки або закупівельний акт).

Немає чіткого пояснення, як ця норма буде працювати, враховуючи право вільно розпоряджатися своїм прибутком після сплати податків, передбаченого ст. 44 Господарського кодексу України.

Проєкт постанови проходить стадію громадського обговорення. Зауваження та пропозиції до нього можна висилати до 12 вересня 2019 року.

Як інформувала “Новинарня“, у ДФС повідомили про нові рахунки для сплати ЄСВ.

Читайте також:
Боргу, який команда Зеленського пропонує списати з ФОПів, не існує

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна