“121 капкан”. У Херсоні провели акцію-нагадування про в’язнів Кремля

 

У центрі Херсона розмістили 121 стилізований капкан як нагадування про українських в’язнів Кремля.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 15 серпня, пише УНІАН.

Зазначається, що організатори акції «В’язні Кремля» встановили на вулиці Суворова 121 стилізований капкан як нагадування про 97 політв’язнів, які перебувають у місцях позбавлення волі на території РФ і окупованих територіях України, і про 24-х військовополонених українських моряків.

На світлинах видно, що до кожної “пастки” прикріплений ярлик з написом: “Сделано в Кремле”. 

Як розповіла один з організаторів акції, координатор “Крим-SOS” Таміла Ташева, мета акції – привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, зокрема й до кримських татар.

Фото: УНІАН

«Одна з головних ідей – підтримка самих політв’язнів і їхніх родичів, прояв солідарності. Багатьом може видатися, що пік викрадень і незаконних затримань вже минув. Але це не так. Цього року в Криму затримано активістів ініціативи «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва, Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова, Нарімана Мемедемінова. Були й обшуки у кримських татар», – розповіла Ташева.

У свою чергу представник президента України в Криму Антон Кориневич зазначив, що зараз окупований півострів – «сіра зона, територія безправ’я, де будь-який громадянин України не може відчувати себе в безпеці».

«На сьогодні близько 80% українських політв’язнів, які перебувають у місцях позбавлення волі на території РФ або в Криму, – кримські татари», – сказав Кориневич.

В акції також взяли участь родичі політв’язнів: Гульнара Бекірова, дружина кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який уже 247 дні перебуває у СІЗО Сімферополя, і Людмила Шумкова – тітка екс-учасника «Правого сектору», учасника бойових дій на Донбасі Олександра Шумкова, викраденого на території України і засудженого в РФ до 4-х років позбавлення волі за «участь в екстремістських організаціях».

Херсон – друге місто (перше – Одеса), де проводиться зазначена акція, організована Центром прав людини ZMINA, Кримської правозахисною групою, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Центром громадянських свобод, Крим-SOS, кампанією #SaveOlegSentsov і Об’єднанням родичів політв’язнів Кремля.

Як інформувала “Новинарня“, на початку серпня 2019-го у Криму звільнили з колонії політв’язня Стешенка зі “списку Сенцова”.

Читайте також:
Три роки “кримських диверсантів”: тюрми, тортури, брехня ФСБ, шанс на визволення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна