“Влучання снаряда – його не стане”: бійці ЗСУ на передовій тестують нові модульні будиночки

 

Бійці ЗСУ, які захищають країну від агресора у складі Об’єднаних сил, другий тиждень тестують нові модульні будиночки на передовій.

Про це повідомляє “АрміяInform”.

Військові кажуть, що вони значно комфортніші від бліндажів, проте непридатні до використання на передовій. Причина — відсутність броньованого захисту, у випадку влучання ворожого снаряда будуть знищені разом із людьми всередині.

“Привезли нам ці будиночки ще з самого ранку. Приїхав величезний трейлер, кран зі стрілою, бульдозер, екскаватор. Роботи зі встановлення закінчили тільки під вечір. Гуркіт стояв добрячий весь день. Аж москалі повилазили дивитися, що це у нас відбувається. Добре, що у нас перемир’я нині. А якби ні? Від наших позицій до ворожих від 400 до 1200 метрів. З СПГ дістають, з ДШК дістають, навіть із ПКМа дістають. Як думаєте, дав би ворог нам їх установити? Може і дав би, щоб потім вночі всіх накрити. Вони ж бачили, де працювала техніка. На передовій приховано зробити всі роботи просто неможливо”, — емоційно розповідає  командир роти Віталій Іванович, показуючи позиції і нове житло.

Саме його бійці тестують шестимісний модуль.

Іванович зазначив, що кілька місяців тому по цих позиціях велися ворожі обстріли. За півгодини прилетіло 32 міни. Людей урятувало міцне перекриття бліндажів.

“Для цього будиночку багато не треба. Вистачить кілька влучань. Наслідок — даремна робота і витрачені кошти. Головне завдання командирів — зберегти життя особовому складу. Про це також постійно наголошує начальник Генерального штабу. Тому вкопуємося якнайглибше. Будиночок теж закопали. Завдяки відсутності санвузла і комунікацій удалося опустити його глибоко під землю. Зробили перекриття з потужних колод у три накати, все як годиться”, — розповів командир роти.

За словами військових, до внутрішнього остащення будиночків є мінімальні зауваження. Наприклад, вони не розуміють, навіщо під землею пластикові вікна. “Ще один недолік — немає запасного виходу з модуля. Однак відповідно до заходів безпеки він повинен бути”, — наголошує Віталій Іванович.

Фото: “АрміяInform”

На позиціях сусідньої роти тестують ще одну модифікацію житлового модуля — на чотири спальних місця зі зручностями всередині.

Воїнів бентежить його ціна — майже півмільйона гривень за обшитий зсередини контейнер з ліжками і санвузлом та з комунікаціями і агрегатами. Кажуть: “Ось зараз його установимо, підключимо, а потім поїдемо на ротацію, а будиночок залишиться, якщо його ворог не знищить. А в нас же немає ППД, ви знаєте? Бригада живе по полігонах у палатках із 2015-го року!”

Демонструє модуль Максим — оператор-навідник бойової розвідувальної машини.

“Усередині є туалет, умивальник, душова, кондиціонер. Будиночок комфортабельний, хороший, чимось подібний на блок у гуртожитку. Це значно краще, ніж жити в наметах із буржуйками, дровами, димом і чадним газом. Є кондиціонер і електричне опалення. Виходить цікава ситуація: на передових позиціях поблизу окупованої Горлівки маємо ліпші умови, ніж після ротації”,  — говорить Максим.

Військовий переймається, що через вузли забезпечення й комунікації санвузла такий модуль не можна глибоко вкопати. Це головний мінус. Використовувати його можна тільки на поверхні, а це — ризики.

Модульні будиночки ЗСУ 1 Модульні будиночки ЗСУ 2
<
>
Фото: "АрміяInform"

“Влучання снаряда — і будиночка просто не стане. Гадаю, ставити їх треба подалі від передової, де ризики прильотів мінімальні. Якщо почнеться артобстріл, сюди ніхто не побіжить ховатися. Одне влучання — і його просто не стане. Краще в бліндаж”, — говорить оператор-навідник бойової розвідувальної машини.

Читайте також:
8 мільйонів речей на користь нашої оборони: як поліпшується одяг і “споряга” ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна