Начальник ГШ підписав рапорт на звільнення із ЗСУ генерала Назарова, засудженого за Іл-76

 

Начальник Генерального штабу ЗС України Руслан Хомчак підписав рапорт про звільнення зі Збройних сил генерал-майора Віктора Назарова – заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу, який виконував обов’язки першого заступника НГШ.

Як передає “Новинарня“, про це написав у соцмережі журналіст Юрій Бутусов, близький до нового начальника Генштабу.

За його даними, рапорт було підписано 9 серпня.

Бутусов називає Назарова людиною колишнього НГШ Віктора Муженка.

“Назаров насправді вів замість Муженка більшу частину роботи з документами в ГШ, міжнародний блок, був другою за впливом людиною, одночасно виконуючи обов’язки першого заступника начальника Генштабу”, – пише журналіст.

За його словами, в 62-річного Назарова достатня кількість років для виходу на пенсію.

“За останній рік, згідно з наказом колишнього НГШ Віктора Муженка, Назарову нараховувалися премії на рівні зарплати начальника Генштабу, так що пенсія буде нарахована висока, виходячи з цих цифр”, – пише інсайдер.

Про те, що Назаров подав рапорт на звільнення із ЗСУ, стало відомо на початку серпня 2019 року.

Як інформувала “Новинарня“, 17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині почався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року бойовиками в аеропорту Луганська. Він тривав понад півроку.

На лаві підсудних був лише генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на волі пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень.
Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’язки.

Обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено в листопаді 2016 року. Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

27 березня 2017 року Павлоградський райсуд виніс вирок, яким генерал-майора Віктора Назарова засуджено до семи років позбавлення волі. У рішенні суду вказано, що Назаров мав інформацію про те, що літак можуть обстріляти.

Захист генерала подав апеляцію.

У жовтні 2017 року Дніпровський апеляційний суд частково задовольнив клопотання генерала Назарова: суд погодився переглянути висновки двох військово-тактичних експертиз із 30, на яких наполягав засуджений.

29 листопада Дніпропетровський апеляційний суд постановив розглянути апеляцію Віктора Назарова спочатку.
Таке рішення ухвалили через розформування Апеляційного суду Дніпропетровської області та утворення Дніпровського апеляційного суду. У зв’язку з цим була змінена колегія суддів.

Журналіст Бутусов стверджує, що Назаров також є одним із фігурантів справи щодо Іловайська, по ньому зареєстроване окреме провадження, але це справа досі в суд не надійшла.

Читайте також:
Генштаб став на захист генерала Назарова:
“рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна