Портнов передав матеріали “справи моряків” Росії, – Порошенко

 

П’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко вважає, що Державне бюро розслідувань “загрожує національній безпеці України”, передаючи закриті матеріали слідства проросійським діячам, маючи на увазі Андрія Портнова.

Як повідомляє “Новинарня“, про це експрезидент заявив на брифінгу в понеділок, 12 серпня.

“Матеріали “справи моряків”, незважаючи на таємницю слідства були передані ДБР пану Портнову, який потім передав цю інформацію Російській Федерації, а конкретно – постійному представнику РФ в ООН Василю Небензі. Агресор використав ці дані під час засідання Ради Безпеки ООН в Нью-Йорку для атаки на позиції України. Тільки міжнародна солідарність, яка була сформована нашою командою дозволила нам зруйнувати подібні плани Росії”, – наголосив п’ятий президент України.

Також Порошенко каже, що “неприпустимо розцінювати дії верховного головнокомандувача щодо захисту територіальної цілісності країни в політичному контексті”.

За словами Порошенка, відбувається реванш.

“Подивіться на перелік питань і справ, якими зараз намагається займатись ДБР по відношенню до нашої команди. По-перше, це “справа моряків” – вивчення підстав для направлення в рамках звичайної ротації кораблів українських ВМС для того, щоб замінити кораблі в Азовському морі вздовж Маріупольського узбережжя, які забезпечують захист Маріуполя з моря через українську Керченську протоку для деокупації Азовського моря і Керченської протоки. По-друге, це мій наказ як головнокомандувача про контрнаступ в червні 2014 року, внаслідок якого було звільнено 2/3 окупованого Донбасу, і на сьогодні ДБР намагається знайти там порушення. Справа не в Порошенкові, справа в тім, що це є яскраве підтвердження реваншу, який, як ракова пухлина намагається розповсюджуватись в Україні”, – зазначив п’ятий президент.

Він додав, що Україна діяла законно при здійсненні ротації моряків на Азові, і це підтверджено рішенням Міжнародного трибуналу з морського права в Гамбурзі.

Як інформувала “Новинарня“, 19 травня колишній заступник глави адміністрації президента Януковича, юрист Андрій Портнов, який після Євромайдану виїхав до Росії, а згодом — до Австрії, повернувся в Україну після перемоги Володимира Зеленського на виборах.
Він близький до олігарха Ігоря Коломойського і голови адміністрації Зеленського Андрія Богдана.

За заявами Портнова відкрито сім чи вісім проваджень щодо дій президента Петра Порошенка, зокрема справу стосовно продажу “Кузня на Рибальському” Сергію Тігіпку, наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, купівлю каналу “Прямий”, вивезення до Молдови корумпованого судді Миколи Чауса, фальсифікації документів про формування парламентської коаліції 2016 року.
Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.

Юристи Петра Порошенка називали згадані позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і завідомо неправдивими повідомленнями.
Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова.

Петро Порошенко приходив на допит у ДБР за викликом 25 липня, після чого поруч з Бюро сталася сутичка, спричинена опонентами експрездента.

Як інформувала “Новинарня“, ДБР уже розслідує “захоплення влади” Порошенком, Гройсманом і Парубієм.

Читайте також:
“Спілкуємося з Telegram-каналом Портнова”: Порошенко приїхав на допит у ДБР

Ми є свідками рейдерського захоплення Портновим із ДБР “Прямого” каналу, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна