ЗСУ відмовляться від радянських радіостанцій на бронетехніці, – Генштаб

 

До кінця 2019 року Збройні сили України повністю відмовляться від використання застарілих радіостанцій радянського зразка на бронетанковій техніці.

Про це у четвер, 8 серпня, заявив начальник Військ зв’язку ЗСУ — начальник Головного управління зв’язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимир Рапко, повідомляє “Укрінформ”.

“Зараз продовжується переоснащення броньованої бойової техніки на сучасні засоби радіозв’язку. До кінця цього року ніде в Збройних силах України не буде радянських радіостанцій на бронетанковій техніці”, — сказав Рапко, розповідаючи про здобутки в реформуванні Військ зв’язку.

Як один із головних успіхів він відзначив стабільну роботу системи зв’язку в районі проведення ООС. За його словами, вона “на порядок вища, ніж це було у 2014-2016 роках”.

Рапко поінформував, що цьогоріч завершилось будівництво стаціонарної системи супутникового зв’язку у Збройних силах.

“До кінця року також буде побудовано польову компоненту системи зв’язку, що в рази підвищить її стійкість. Система зв’язку  не надто залежатиме від операторів різних форм власності — “Укртелекому”, “Київстара”, “Водафона”, “Лайфа”, “Інтертелекому”, вона буде залежати лише від нас самих”, — зауважив начальник Військ зв’язку ЗСУ.

За його словами, наразі на 30% замінені шасі засобів доставки пошти служб фельд’єгерсько-поштового зв’язку на нові бойові броньовані машини. Крім того, лінійні частини зв’язку, завдання яких полягає у тому, аби покрити всю Україну військовим стабільним радіозв’язком, завершується переоснащення новими цифровими радіорелейними засобами, що дасть змогу від Києва до Донецька та Одеси будувати військові лінії зв’язку і не опиратись на послуги операторів різних форм власності.

Начальник Військ зв’язку також повідомив, що в Україні розпочалося виробництво вітчизняного кабелю зв’язку, який з 2020 року будуть використовувати у ЗСУ. Водночас він наголосив, що темпи переоснащення зв’язківців залежать від своєчасності фінансування та спроможностей виробників.

Як запевнив Володимир Рапко, система зв’язку ЗСУ готова до будь-якого впливу, має можливість, сили і засоби, аби забезпечити надійне управління в будь-яких непередбачуваних випадках.

Рапко нагадав, що в контексті реформи системи управління ЗСУ завершується трансформація військ зв’язку відповідно до вимог і принципів НАТО. Це означає, що з наступного року Війська зв’язку Збройних сил України мають бути сумісними за протоколами, правилами опрацювання документів тощо зі всіма країнами-членами НАТО та сучасними передовими країнами світу.

Читайте також:
В Україні сьогодні відзначають День військ зв’язку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна