Російській авіакомпанії дозволили проліт над Україною

 

Російський літак авіакомпанії S7 в середу, 7 серпня, використав повітряний простір над Україною, виконуючи рейс з Італії до Москви.

Як повідомляє “Новинарня“, на це звернув увагу блогер та спотер Віталій Трубніков, а у четвер, 8 серпня, інформацію підтвердили і в пресслужбі “Украероруху”.

“Мабуть, я прогавив момент, коли російським авіакомпаніям дозволили літати над Україною. Сьогодні рейс російської S7 номер S7636 на шляху з Барі до Москви “зрізав” через зону відповідальності Львівського РСП “Украероруху”, – написав Трубніков та проілюстрував допис маршрутом руху літака з сервісу Flightradar.

На схемі видно, що літак, виконуючи рейс з міста Барі до Москви, пролітає над Західною Україною, зокрема Львівщиною. Тоді як офіційно повітряний простір України з 2016 року закритий для літаків РФ (і навпаки).

При цьому коментатори пишуть про чотири подібні випадки за останні кілька днів.

Пресслужба “Украероруху” підтвердила, що російські літаки використовують український повітряний простір. Причиною назвали погоду.

“7 серпня 2019 року, пілот повітряного судна російської авіакомпанії «Глобус» Boeing-738 REG – VQBMG, виконуючи рейс GLP636 з м. Барі (Італія) до м. Москви (РФ), у зв’язку з обходом активної грозової діяльності, отримав дозвіл на використання повітряного простору України від Украероцентру в зоні відповідальності Львівського районного диспетчерського центру”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що співробітники, надаючи дозвіл на проліт, керувались рішенням Ради з безпеки польотів Державної авіаційної служби України від 2 грудня 2015 року, законодавчими й нормативно-правовими актами України в галузі авіації й у сфері використання повітряного простору, дотримуючись стандартів ICAO.

“Також дії персоналу у випадку необхідності обходу повітряними суднами небезпечних метеоявищ передбачені в угоді (LоA) між органами обслуговування повітряного руху України та Словаччини й інших сусідніх країн”, – додають у пресслужбі “Украероруху” та наголошують, що діяли “в рамках міжнародних стандартів”.

“Украерорух пояснює, що в рішенні ДАСУ затверджено, що у випадках обходу небезпечних метеоявищ (якщо обхід без входу до повітряного простору України може привести до аварійної ситуації з повітряним судном) повітряним суднам, включаючи ті, що зареєстровані в РФ, може бути дозволено вхід до повітряного простору України.

Boeing-738 зайшов в український повітряний простір о 15:07UTC через навігаційну точку LADOB на ешелоні FL370 та вийшов о 15:33UTC через навігаційну точку AMIRI на ешелоні FL370.

“Украерорух” проілюстрував свій FB-коментар супутниковим зображенням в інфрачервоному спектрі потужної конвективної (грозової) хмарності над Україною, Польщею та Білоруссю станом на 17:45UTC+2 07.08.2019.

Водночас Василь Трубников зазначає, що літак не подавав сигнал 7700 і з таким самим успіхом міг облетіти грозовий фронт з іншого боку – через Словаччині, Польщу і Білорусь.
Однак очевидно, що російські літаки обирають коротший шлях – через Україну.

“Украерорух підтвердив, що вчора російський пасажирський літак авіакомпанії S7 пролетів над територією України задля безпеки росіян, які знаходилися на його борту.
Цікаво, якщо накласти зображення з метеосупутника на трек польоту, то виходить що вони вели літак прямо через жовтогарячі грозові скупчення, в той час, як над Польщею було чисте небо”, – зауважує спотер.

Як інформувала “Новинарня“,  НАТО має намір встановити у Львові обладнання для контролю за повітряним простором.

Читайте також:
Російські бомбардувальники порушили повітряний простір Японії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна