Унаслідок обстрілу під Павлополем ТКГ може зібратися позачергово, – Безсмертний

 

В Україні зараз розробляється план дій у відповідь на порушення окупантами “хлібного перемир’я”, внаслідок якого поблизу Павлополя загинули четверо українських військовослужбовців.

Про це в середу, 7 серпня, повідомив представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Роман Безсмертний в ефірі телеканалу UATV.

“За час, який минув з 10:20, коли відбувся цей обстріл (6 серпня – ред.), працював Апарат Ради національної безпеки і оборони України, офіс президента, велися телефонні розмови зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ. Зараз розробляється комплекс заходів і кроків, які будуть зроблені в найближчі кілька годин. Не виключено, що завтра можуть відбутися позачергові збори ТКГ“, – сказав Безсмертний.

Він зазначив, що трагічний обстріл стався у світлий час доби, коли працювала система відеонагляду СММ ОБСЄ. За його словами, якщо відеокамери в цьому секторі не були знищені, то через деякий час Україна зможе отримати точну інформацію про те, що насправді відбулося.

“Звичайно, це вплине на розвиток ситуації в Мінську, перш за все, в сегменті безпеки. Зрозуміло, що в таких умовах робити якісь кроки, здатні зняти напругу, буде дуже важко, а може, навіть і неможливо”, – відзначив представник України в політичній підгрупі ТКГ.

Він додав, що ситуація на Донбасі може загостритися через порушення окупантами режиму припинення вогню.

Як інформувала “Новинарня“, 6 серпня, неподалік Павлополя окупанти вдарили по військовослужбовцях, які займались інженерним облаштуванням позицій Об’єднаних сил, з ручного протитанкового гранатомету: загинули чотири українські військовослужбовці зі складу 36-ї окремої бригади морської піхоти. 

Того ж дня президент Зеленський закликав лідерів “Нормандського формату” якомога швидше провести зустріч.

Як відомо, на виконання рішення, ухваленого в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи, з 00 годин 01 хвилин за київським часом 21 липня 2019 року вздовж всієї лінії розмежування в районі проведення ООС у Донецькій та Луганській областях було оголошено “режим тиші”, що передбачає обопільне припинення ведення вогню з будь-яких видів озброєння.
Перемир’я запроваджено на необмежений термін.

Разом з тим, за 10 днів (до 30 липня включно) штаб ООС заявляв загалом про дев’ять обстрілів з боку бойовиків, а 31 липня – одразу 11 за добу.
За оцінками волонтерів InformNapalm, збільшення кількості обстрілів на фронті – не загострення, а відображення повсякденної дійсності, адже перед цим в ОС занижували дані щодо ворожої активності під час перемир’я.

З початку “хлібного перемир’я” досі було двоє загиблих (Семер Румигін і Микита Скітченко) – від підриву на мінах 21 липня.

Читайте також:
Із сьогоднішнього дня морпіхи знову візьмуть участь у челенджі “хто тут кращий убивця”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна