“Окупанти хотіли її назад, ми відстояли”: п’ять років тому ЗСУ звільнили Красногорівку

 

П’ять років тому, 1 серпня, українські військові звільнили від російських загарбників місто Красногорівку на Донеччині.

Військовослужбовці-очевидці тих подій згадують в четвер, 1 серпня, як вибивали окупантів з міста та вшановують загиблих побратимів.

Місто відбили від окупантів бійці батальйону «Донбас», «Правого сектору», 3-го полку спецпризначення та дніпропетровського 20 батальйону територіальної оборони. Нині це 20-й мотопіхотний батальйон 93-ї бригади ЗСУ “Холодний Яр”. Було задіяно кілька одиниць важкого озброєння та бронетехніки.

“1 серпня 2014 року дві штурмові групи сил АТО обійшли Красногорівку з півночі та зайшли у місто з тилу. Атака українськими військами зі сходу стала абсолютною несподіванкою для бойовиків. Одна зі штурмових груп атакувала центральну частину міста з адмінбудівлями, в той час як інша прочісувала південну, промислову частину Авдіївки. Військовий спецназ діяв у північній частині міста. Нечисельна група 20-го БТрО вела сковуючі та відволікаючі дії на заході. Опорний пункт бойовиків в районі Собачої гірки був знищений мінометним вогнем. Оборона противника розвалилася майже відразу. Єдиним серйозним зіткненням став бій у районі міського військкомату”, – інформують в Українському інституті національної пам’яті в рамках спецпроекту “Вертаємо своє”.

Силам АТО знадобився день для визволення Красногорівки.

Учасники цих подій – бійці 20 мотопіхотного батальйону – зібралися сьогодні біля меморіалу загиблим холодноярцям у смт. Черкаському аби пригадати ті події.

«1 серпня вибили сепарів і зайняли позиції, які знаходилися на дачах. Це околиці Красногорівки біля Старомихайлівки. Кажуть, ці місця зараз повністю розбомблені. Але основний бій стався наступного дня о 5 годині ранку. Окупанти хотіли повернути Красногорівку назад. Ми відстояли», – згадують чоловіки.

Холодноярці вшановують 1 серпня 2019 року загиблих побратимів 5 років тому, під час звільнення Красногорівки. Фото: 93-тя омбр ЗСУ “Холодний Яр” у ФБ

По наших бійцях били міномети, танки, САУ, «Нона».

«Тільки по моїй роті я нарахував 90 прильотів! Я там по полю так біг, що мама не горюй! А там така засада – сховатися не було де. Але нічого, всі вижили. Щоправда, було четверо поранених» – згадує «Штурман».

Він потім дізнався, що коригувала мінометним вогнем з боку бандформувань 40-річна жінка.

Як інформувала “Новинарня“, у Сєвєродонецьку відбувся фестиваль “Історія.UA”, присвячений 5-річчю визволення міст сходу.

Читайте також:
5-річчя визволення Лисичанська: як воювали і як святкували. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна