Правозахисники висловили недовіру омбудсменці Денисовій

 

Правозахисні організації “Кримська правозахисна група” та “Медійна ініціатива за права людини” опублікували заяву щодо неможливості подальшого зайняття Людмилою Денисовою посади Уповноваженої ВР України з прав людини.

Відповідний текст звернення оприлюднили у вівторок, 30 липня, на сайті Кримської правозахисної групи.

“На наш погляд, ситуація, яка зараз склалася у зв’язку із оприлюдненням компрометуючих Денісову матеріалів, загрожує незалежності всієї інституції Уповноваженого ВР України з прав людини. Нагадаємо, що Офіс Омбудсмена – це кількасот осіб, включно з регіональними представниками, які опікуються широким колом питань, пов’язаних із правозахисною тематикою”, – йдеться у тексті заяви.

Правозахисники наголошують, що “задля збереження національної та міжнародної довіри до Офісу Омбудсмена України” Людмила Денісова не може далі обіймати посаду омбудсменки.

Крім того, у зверненні також опублікованана низка вимог до самої Денисової, до правоохоронних органів, а також до Верховної Ради України IX скликання.

Як зазначається у заяві правозахисників, НАБУ спільно із Управлінням спеціальних розслідувань ГПУ оприлюднили записи розмов голови Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павла Вовка, “які свідчать про використання Денисовою своєї посади у власних інтересах, пов’язаних із протоколами НАЗК, шляхом призначення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ від Уповноваженого ВРУ в угоду третім особам”.

Як повідомляла “Новинарня“, 26 липня представники НАБУ та управління спецрозслідувань Генпрокуратури провели обшуки в Окружному адмінсуді Києва і в Суворовському районному суді Одеси. Слідчі дії стосуються справи про організацію винесення завідомо неправосудних судових рішень і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив, що прокуратура підготувала проекти повідомлень про підозру керівникам і низці суддів Окружного адміністративного суду Києва. Генпрокурор їх наразі не підписав.

В Окружному адмінсуді назвали “тиском” дії правоохоронців.

Водночас НАБУ оприлюднило записи розмов суддів, що свідчать про їхню протиправну діяльність.

Генпрокурор Юрій Луценко в коментарі ЗМІ заявив, що перебуває  у відпустці і ухвалить рішення щодо підозр суддям ОАСК лише в середу, 31 липня.

Читайте також:
“Це червона лінія”. Активісти вимагають від влади реакції на “судовий скандал” з ОАСК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна