Порошенко пояснив, чому його партія програла на виборах

 

Колишній президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко назвав низку причин, чому його політична сила посіла лише четверте місце на дострокових парламентських виборах.
За його словами, визначальними стали настрої людей, розпорошеність проукраїнських сил, протидія поліції та інших організованих груп.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню “Українська правда”.

“Чи можу я сказати, що була робота проти нас? Була. Була робота проти нас поліції. Була робота проти нас організованих груп, на кшталт Шарія, організовані зсередини країни. Чи вдалося їм нам перешкодити? Ні”, – сказав Порошенко.

Коментуючи результат “ЄС” на виборах — 8,1%, Петро Порошенко сказав, що “Європейська солідарність” могла претендувати на друге місце після “Слуги народу”, якби патріотичні сили погодилися на об’єднання.

“Але у нас був десяток політичних сил, які набирали від 1 до 3%. Вони розуміли, що у них немає жодного шансу, але, керуючись чи то власними амбіціями, чи то будь-якими іншими мотиваціями, пішли, і 15-20% голосів були розпорошені”, – заявив Порошенко.
На уточнювальне запитання, кого він має на увазі, лідер “ЄС” відповів: “і “Самопоміч”, і Гройсмана, і “Свободу”. Всіх”.

Говорячи про “розпорошеність демократичних сил”, Порошенко окремо виділив деструктивну позицію “Української стратегії Володимира Гройсмана”, яка подолала 5% бар’єр лише на Вінниччині, але відібрала голоси по всіх областях.

“Якщо скласти результати, то точно мали би можливість боротися за перемогу. Бо є ефект кумулятивний — складання результатів”, – вважає Петро Порошенко.

Порошенко наголосив, що перехід Гройсмана в опозицію до нього навиборах було помилкою.

“Чи було право у Володимира зробити цей вибір? Було. Чи схвалюю я цей вибір? Ні. Я вважаю, що з політичної точки зору, це було самогубство“, – сказав лідер “ЄС”.

“У нас були всі шанси зайняти друге місце. Це було абсолютно реально. Йдеться про те, що в програмних положеннях різких відмінностей не було. Де-факто це означає, що просто в угоду амбіціям окремих лідерів цих партій ми голоси демократичних сил віддали або “Слузі народу”, або “Опоблоку”. Я вважаю, що це була помилка”, – зазначив Петро Порошенко.

За його словами, “до перемовин навіть не дійшли”, хоча “ЄС” направляла іншим політичним силам запрошення і заявляла про готовність сформувати єдиний список.

“Чи знімаю я з себе відповідальність? Можливо, я міг більш активно як лідер партії, яка, як виявилося, має найбільшу підтримку, робити відповідні кроки. Але, на жаль, цього не вийшло. Це є суб’єктивні фактори, які вплинули.
Є об’єктивні фактори. Коли одразу після президентських виборів ти проводиш парламентську кампанію, люди намагаються підтримати свій вибір під час президентських виборах. Це абсолютно технологічні речі.
Я не скажу, що це довіра. Це ще не довіра. Хоча люди в соціологічних дослідженнях саме так це називають. Тому що так їх питають”.

На думку Порошенка, в настроях виборців, які підтримали “Слугу народу”, переважає “не довіра, а надія”.

“Люди голосують за свою надію… Люди голосують за те, щоб показати, що вони зробили правильний вибір під час президентської кампанії. Це їхнє право. Я цей вибір шаную… Я буду щасливий, якщо цей їхній вибір виправдається”, – сказав експрезидент.

“Бо якщо ви спитаєте мене, чи була у них мотивація за це голосувати, то це була блискуче проведена кампанія паном Зеленським. На Сході, Заході, в Центрі прихильникам Росії, прихильникам ЄС та НАТО він казав те, що вони хочуть чути, насправді не презентуючи програму. Це теж технологія. Ця технологія перемогла. Я маю це визнати”, – зазначив Порошенко.

Пояснюючи, чому Зеленський зміг стати уособленням надії, а Порошенко – ні, лідер “ЄС” сказав: “Тому що ми несли на собі тягар відповідальності за попередні п’ять років. У Зеленського був тягар навпаки – повітряні кульки”.

“Я хочу наголосити, що аргументом “за”, тими кульками, замість нашого тягаря відповідальності, це були фільм “Свати”, фільм “Слуга народу”, відомість “95-го кварталу” і віртуальне життя, яке просто вмілими технологічними механізмами намагалися перекласти на життя реальне.
От тут я можу точно сказати, що цього не буде. І не буде за зовнішніми ознаками, які зараз в соціальних мережах — їздив на велосипеді, а тепер кортежем, чи розстрілює парламент, чи щось інше”, – зауважив Порошенко.

“Зеленський – не Голобородько, це точно. Але люди це ототожнювали. Це також технологія, яка на сьогоднішній день спрацювала”, – констатував Порошенко.

Також Петро Порошенко зазначив, що прибічники пропагандиста Анатолія Шарія, які приходили на мітинги “ЄС” з червоними повітряними кульками та опонували “ЄС”, імовірно, “мали відношення в тому числі до пана Зеленського”.
“Бо їх охороняла поліція, бо вони точно мали причетність до влади”, – сказав Порошенко.

Читайте також:
Склад нової Верховної Ради: по фракціях, поіменно

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна