Суд в Одесі арештував російський танкер NEYMA, який блокував Керченську протоку

 

Приморський районний суд Одеси арештував російський танкер NEYMA, який у листопаді 2018 року блокував українські кораблі у Керченській протоці. Також суд арештував вилучені під час обшуку на судні документи.

Як передає “Новинарня“, про це 30 липня повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Він поширив у “Фейсбуці” фотокопію ухвали суду, датовану 29 липня. Повний текст ухвали слідчого суді проголошено 30 липня.

Також Матіос заявив, що російські ЗМІ розповсюджують неправдиву інформацію, нібито українські правоохоронці нібито не мали права проводити обшук на танкері без дозволу консула Росії.

“Пояснюю — судно, після проходження ним прикордонного та митного контролю на території України, вважається таким, що має відкритий кордон. Відповідно до норм діючих міжнародних договорів, ратифікованих як Росією, так і Україною, необхідності отримання згоди або дозволу представника дипломатичного представництва або консульської установи іноземної держави для проведення на території України слідчих дій на морському або річковому транспорті НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО””, — зауважив Матіос, додавши, що дії української прокуратури щодо затримання й арешту судна були законними.

Читайте також:
Посольство США похвалило нову владу за “гуманність” щодо російського танкера

Як інформувала “Новинарня“, 24 липня Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали в Ізмаїлі російський танкер “NEYMA“, який зараз ходить під новою назвою “Nika Spirit”.
Досудовим слідством встановлено, що 25 листопада 2018 року саме це судно (ІМО 8895528, MMSI 273347000, прапор Росії) разом із прикордонними військами ФСБ РФ блокувало рух українських військових кораблів під час проходу Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці, коли силовики РФ незаконно затримали судна ВМСУ та 24 моряків.
Згодом “Nika Spirit” було перейменоване в “NEYMA”.

В СБУ нагадали, що, за ініціативи Військової прокуратури, Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення, введене в дію указом президента України від 19.03.2019 №82/2019, застосувати на три роки спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи до ТОВ “ЮВАС ТРАНС”. Заблоковано активи цього підприємства, обмежено торгівельні операції, вжито заходи для запобігання виведенню, заборони участі у приватизації та оренди державного майна тощо.
ТОВ “ЮВАС ТРАНС” є власником Керченського судоремонтного заводу, на якому до моменту блокування Керч-Єнікальського каналу перебував танкер “Нейма” (NEYMA). Також ця фірма здійснювала лоцманську проводку морських суден по каналу.

Як згодом повідомили в СБУ, сам екіпаж танкера не порушував норм Морського права та законів України, “тому підстав для їх затримання встановлено не було”. З огляду на це морякам “було надано безперешкодну можливість повернення додому до своїх родин” – через Молдову в РФ.

Читайте також:
Україна звільнила екіпаж затриманого російського танкера, – посольство РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна