Кабмін підготував план відновлення мосту в Станиці Луганській

 

Українська сторона готова цілодобово відновлювати міст в Станиці Луганській, а у Кабінеті міністрів України підготували план відновлення зруйнованого мосту в Станиці Луганській.

Про це у Facebook в понеділок, 29 липня, повідомила прессекретар представника України в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За її словами, сьогодні у віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка пройшло обговорення проекту відновлення мосту в Станиці Луганській, в якому також взяли участь представники центральних відомств і місцевої влади.

Оліфер зазначила, що за підсумками дослідження стану мосту розроблено варіанти технічного завдання на його відновлення; дано доручення з визначенням термінів, обсягів і джерел фінансування; узгоджено параметри плану-графіка робіт.

У той же час вона підкреслила, що українська сторона готова працювати над відновленням мосту цілодобово, проте роботам має передувати розмінування прилеглих територій.

Як інформувала “Новинарня“, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін. По суті це означає створення квадрату безпеки 2 км у глибину і 2 км в ширину.
Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

Досі часу розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через обстріли.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на початку червня повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ було досягнуто домовленості про режим тиші в Станиці Луганській з 10 червня.

9 червня штаб Об’єднаних сил заявив про чергове відтермінування розведення військ на ділянці біля Станиці Луганської, з огляду на обстріл з боку бойовиків напередодні зі стрілецької зброї.

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій перед КПВВ “Станиця Луганська” на 300-400 метрів.
У пресцентрі штабу ООС зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, аби процес розведення сил і засобів на ділянці №1 “Станиця Луганська” не створював небезпеки для життя та здоров’я мирного населення по обидва боки лінії розмежування. Процес розведення сил і засобів також не послаблює оборонні можливості наших підрозділів на визначеній ділянці.

Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ.

28 червня керівник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на Луганщині перевірив виконання домовленостей з розведення сил в районі Станиці Луганської.

Відтак, українські війська закріпились на південній околиці Станиці поблизу КПВВ. Населений пункт не здали.

За необхідності, залишені позиції, які ніхто не руйнував, ЗСУ займуть за 10 хвилин – такі дії щодо повернення військові добряче відпрацювали.

Після розведення крайні позиції української армії розташують на рівні з контрольно-пропускним пунктом в’їзду-виїзду. Раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів. Натепер ця відстань зросла до понад двох кілометрів. Серед іншого – заплановано ремонт мостового переходу на КПВВ.

Читайте також:
Розведення, а не “розвод”. Куди і як відходять війська на Донбасі

Розведення військ у Станиці Луганській: “зрада” чи ні?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна