В окупованому Сімферополі розграбували собор ПЦУ, – архієпископ Климент

 

Майно Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги Православної церкви України в окупованому Сімферополі після рішення суду про передачу у “користування” російського Мінмайна Криму було розграбовано.

Про це у середу, 24 липня, повідомив “Крим.Реалії” архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент.

За його словами, російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму початок “внутрішній ремонт” приміщень собору.

“Ситуація дуже критична. Все відбувалося, коли я не був у Криму. Згідно з рішенням суду, в 2017 році було вилучено 110 квадратних метрів площі першого поверху. Вона була опечатана і перебувала під замком. Але разом з тим було описано і зберігалося церковне майно: крісла, ікони, меблі, килими, посуд, столи, столові приналежності. Зараз це все розграбоване і поламане. Частину речей я побачив на вулиці на звалищі. Де поділися інші речі – я не знаю“, – повідомив священнослужитель.

Архієпископ Климент пов’язує розграбування собору зі своєю поїздкою до США 16 липня.

“Вони почали погром саме тоді, коли я був на конференції з релігійної свободи. Це Росія показує всьому світу, що для неї (означає) світова спільнота і релігійна свобода”, – вважає він.

Нагадаємо, в Кафедральному соборі святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі проводить богослужіння громада Кримської єпархії колишньої УПЦ КП, яка перейшла до Православної церкви України (ПЦУ).

Крим ПЦУ 2 Крим ПЦУ 3 Крим ПЦУ 14
<
>
ФОТО: "Український дім"

Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року вимагало звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП.

Підконтрольний Росії арбітражний суд Криму 28 червня зобов’язав передати у користування російського Мінмайна Криму приміщення собору. Архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент повідомив, що оскаржуватиме це рішення.

В середині червня в будівлі храму почалися будівельні роботи, ініційовані Мінмайна Криму і без узгодження з Кримською єпархією.

Читайте також:
Руйнування Пантікапею в Криму: МЗС майже півроку готує ноту протесту до РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна