У Литві оштрафували майже 7000 “уклоністів”

 

У 2019 році в Литві за спробу уникнути служби в армії покарали майже 7 тисяч молодих людей, заявили в Міністерстві оборони країни.

Про це у понеділок, 22 липня, повідомляє Delfi.

Щороку число призовників, які намагаються ухилитися від служби, зростає. За даними Міноборони, в адміністративному порядку 2016 року покарали 270 призовників, в 2017 році — 5500, в 2018-му — 7400, а в 2019 році — вже 6800 осіб.

Однак адміністративна відповідальність не звільняє від виконання військового обов’язку.

“У 2019 у нас 7500 осіб намагаються уникнути служби в армії. Однак ми не можемо сказати, скільки з них — злісні порушники порядку, а хто просто забув або не знав про те, що його призвали в армію”, — сказано в пресрелізі.

Всього цьогоріч в списку призовників 31 тисяча молодих людей у віці 19-26 років. З них в армію призвали 3800 осіб.

У розшук 2019 року подали 3600 призовників. Відносно інших 3900 проводять адміністративні розслідування, ймовірно, їм загрожують штрафи.

Торік служби в армії намагалися уникнути 10 700 осіб. З них 20% мешкають в Литві, ще трохи більше 60% — за кордоном.

МО повідомляє, що за даними статистики, найчастіше служби в армії намагаються уникнути молоді люди, які мешкають за кордоном.

Читайте також:
Штурм Вільнюської телевежі: пізні суди в Литві, знайома російська пропаганда й уроки для України

“Ми сподіваємося, що в Литві молоді люди і в майбутньому будуть йти в армію добровольцями, не чекаючи призову”, — зауважили представники МО.

“Цьогоріч литовські прикордонники вже зробили попередження 610 молодим людям, які намагалися уникнути призову”, — сказав глава Служби охорони держкордону Гедрюс Мішутіс.

“Це ті молоді люди, яких призвали в армію, але вони не з’явилися до військкомату”, — сказав він. Мішутіс зауважив, що таких молодих людей не затримують і не карають.

Прикордонники вручають їм повістку до військкомату. У повістці перераховано, які санкції їм загрожують. Після цього молоді люди можуть продовжувати шлях.

Відповідно до закону про призов, за невиконання вимог призовникам загрожує штраф в розмірі 30-140 євро, за неявку у військкомат загрожує штраф в розмірі 300 євро.

За спробу уникнути служби в армії загрожує кримінальна відповідальність і може бути призначений штраф, арешт або позбавлення волі терміном до 3 років.

У квітні цього року в суді розглянули першу кримінальну справу відносно призовника, який намагався уникнути служби в армії. Молодій людині (1992 р.н.) призначили штраф в розмірі 1000 євро.

Читайте також:
У Литві двох громадян засудили за шпигунство на користь Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна