“Багатостраждальна тушонка”. Силовики прийшли з обшуками у військові частини ЗСУ

 

У Службі безпеки України заявили, що викрили “схему поставок неякісних продуктів” для потреб Міністерства оборони.

Про це в п’ятницю, 19 липня, інформує пресцентр СБУ.

“Оперативники спецслужби встановили, що для формування «Недоторканого Запасу продовольства» Збройних Сил України, комерційна структура поставила майже 180 тонн м’ясних консервів загальною вартістю понад 15 млн грн. Після встановлення непридатності поставленої партії продуктів до вживання, для уникнення відповідальності посадові особи ЗСУ вступили у змову з підприємцем для заміни харчової продукції на якісну”, – йдеться у повідомленні спецслужби.

Зазначається, що непридатні для вживання консерви посадовці планували використати для харчування особового складу ЗСУ, зокрема, в районі проведення Операції об’єднаних сил.

“У ході спецоперації співробітники СБ України попередили загрозу нанесення шкоди життю та здоров’ю військовослужбовців ЗС України, а також задокументували факт розтрати бюджетних коштів оборонної сфери в особливо великих розмірах”, – кажуть в СБ.

Наразі тривають слідчі дії на території військових частин ЗСУ, в офісних і складських приміщеннях комерсантів причетних до протиправної діяльності.

Слідчі дії відбувались у межах кримінального провадження розпочатого за фактом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. СБУ каже, що операція проводилась спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури.

Натомість помічник міністра оборони Юрій Бірюков пише, що оборонному відомству було відомо про прострочену тушонку.

“Цю партію тушонки якраз і співробітники Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ виявили та готували необхідні матеріали для військової прокуратури. Парадокс: тушонку закупили в 2015 році, коли Марченко ще лиш планував створення Центру. Його підрозділ отримав повноваження тільки наприкінці 2016 року”, – пише помічник міністра.

За словами Бірюкова, Міноборони проводило низку брифінгів про цю партію продукції.

“Ми показували, які дива юриспруденції відбувалися навколо конкретного полковника, з конкретним прізвищем, якого впіймали на хабарі за оформлення цієї тушонки, а обшуки проходять у тих, хто це лайно виявив”, – пише Бірюков.

За його інформацією, слідство проводило Державне бюро розслідувань.

Після появи в мережі повідомлення СБУ про обшуки та виявлення тушонки, Бірюков іронізує:

“А можна визначитися, хто знайшов 180 тонн бракованої тушонки? Рік тому співробітники Міноборони, місяць тому ДБР чи сьогодні СБУ? Багатостраждальна партія тушонки“.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці червня ДБР провело 40 обшуків та вилучило 11 тисяч бронежилетів.

Читайте також:
“Обшукували офіцерів, які 4 роки ламали схеми”: Бірюков про “реванш руками ДБР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна