Затримання ультраправих італійців, що воювали на Донбасі: глава МВС ставить їх на бік України

 

Віцепрем’єр Італії і глава МВС Маттео Сальвіні заявив, що його хотіло вбити “українське угруповання”. Втім, італійські слідчі не можуть знайти цьому підтвердження.

Такі заяви транслювали італійські ЗМІ після обшуків у членів ультраправих угруповань та  вилучення арсеналу зброї, передає “Європейська правда”

“Це була одна з багатьох погроз смерті, які надходили мені кожен день. Спецслужби говорили про українську групу, яка намагалася мене вбити. Я радий, що це допомогло розкрити божевільний арсенал зброї”, – заявив Сальвіні, говорячи про спецоперацію італійських поліцейських проти прихильників ультраправої групи.

“Я думаю, що я ніколи не робив нічого поганого українцям… Я не знаю жодного неонациста. І я щасливий, коли вони ловлять неонацистів, прокомуністів або кого-небудь ще”, – додав він.

Слідчі органи Італії, за інформацією італійських ЗМІ, не знайшли підтверджень інформації про те, що певна українська група загрожувала життю міністра внутрішніх справ і віцепрем’єра Маттео Сальвіні.

Цього ж дня, у вівторок, 16 липня, стало відомо, що Посольство України в Італії звернулося за роз’ясненнями до Сальвіні щодо його фрази про погрози “від групи українців”.

Як відомо, італійська поліція вилучила в місцевих ультраправих, які за твердженнями правоохоронців воювали на Донбасі, арсенал зброї. Серед знахідок – ракета класу “повітря-повітря”, на якій розміщено напис “Армія Катару”.

Італійські ЗМІ спочатку повідомили, що йдеться про ультраправих, які воювали на боці сепаратистів проти України. Потім поліція на офіційному сайті повідомила, що серія рейдів відбулася в рамках розслідування справи місцевих праворадикалів, які начебто воювали проти сепаратистів на Донбасі.

Проте 16 липня фраза “проти сепаратистів” з заяви поліції зникла, і тепер йдеться просто про учасників конфлікту, передає “ВВС-Україна”.

За даними італійської преси, затримані – це 50-річний Фабіо дель Берджолло, активіст ультраправої партії Forza Nuova; 42-річний Алессандро Монті, громадянин Швейцарії; і 51-річний італієць Фабіо Бернарді.

Італійське видання L’Espresso провело низку розслідувань щодо історії та сьогодення ультраправої організації Forza Nuova.

У жовтні 2017 року журналісти видання у статті “Італійські фашисти – найманці Путіна” розповіли про участь італійських неонацистів у боях на Донбасі на боці угруповань “ЛНР” та “ДНР”, про підтримку лідером Forza Nuova Робертом Фіоре анексії Криму та його участь у міжнародних форумах, організованих Кремлем.

Як інформувала “Новинарня“, на початку липня суд міста Генуя визнав винними трьох інших чоловіків, які воювали на боці бойовиків в Донецькій та Луганській областях. Двоє з них – італієць Антоніо Катальдо та народжений в Албанії Олсі Крутані – проведуть за ґратами 2 роки і 8 місяців. Третього, громадянина Молдови Владіміра Врбітчі, засудили до 1 року і 4 місяців в’язниці.

Читайте також:
МЗС очікує від Італії неупередженого розгляду апеляції у справі Марківа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна