Суд Амстердама відтермінував ухвалення рішення у справі “скіфського золота”

 

Апеляційний суд Амстердама у вівторок, 16 липня, ухвалив попереднє рішення у справі про “скіфське золото”.

“Музей Алларда Пірсона може залишити скарби Криму в очікуванні остаточного рішення під час судового розгляду. Нідерландський закон про спадщину не застосовується до справи. Апеляційному суду потрібна додаткова інформація від сторін про ймовірне право власності”, – йдеться в повідомленні пресслужби суду, яке цитує “Радіо Свобода”.

Сторони мають два місяці для надання запитуваної судом інформації, а вже потім суд розглядатиме справу далі.

“Остаточне рішення можна очікувати через 6-9 місяців”, – йдеться в повідомленні суду.

Апеляційний суд постановив, що “зважаючи на складну політичну та правову ситуацію в Криму музей Алларда Пірсона не може розумно оцінити, хто з кандидатів має право претендувати на скарби Криму”.

“У той же час, музей належним чином зберіг кримські скарби в очікуванні остаточного рішення. За цих обставин музею дозволено призупинити своє зобов’язання із доставки скарбів Криму в очікуванні остаточного рішення”, – йдеться в повідомленні.

У березні Апеляційний суд Амстердама назвав орієнтовною датою винесення рішення у справі про “скіфське золото” – 11 червня, але потім термін було змінено на липень. 11 березня цей суд почав розглядати апеляцію музеїв анексованого Росією Криму на рішення про повернення Україні колекції.

Як повідомляла “Новинарня“, колекція експонувалась на виставці “Крим — золотий острів у Чорному морі”, яка спочатку проходила у Рейнському крайовому музеї у німецькому Бонні (до 19 січня 2014 року), а потім відкрилась в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Вона тривала з 7 лютого по 31 серпня 2014 року.
Експозиція була сформована з колекцій п’яти українських музеїв та історико-культурних заповідників.

Експонати надали Музей історичних коштовностей України, Національний заповідник “Херсонес Таврійський”, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник, Центральний музей Тавриди.
У колекції більше 2 тисяч експонатів загальною вартістю понад мільйон євро.
Після завершення експозиції 19 об’єктів, серед яких легендарні золоті меч та щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві.
Решта ж зібрання, а саме 565 музейних предметів та 2111 одиниць зберігання, загальна вартість яких складає майже 1,5 млн євро стала предметом суперечки, адже була позичена з чотирьох музеїв Криму, анексованого Росією після початку виставки — у березні 2014 року.

14 грудня 2016 року суд Амстердама ухвалив рішення повернути “скіфське золото” Україні.

Читайте також:
“Приватбанк” виграв суд у Росії за активи в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна