Банківські рахунки українців з серпня переводитимуть на стандарт IBAN

 

З 5 серпня українські банки почнуть використовувати нові реквізити рахунків, в яких крім старого номера будуть вказані коди країни та банку.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

“З 5 серпня 2019 року банки будуть відкривати клієнтам нові рахунки в стандарті IBAN, а чинні номери рахунків міняти відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням діючого номера аналітичного обліку”, — йдеться в повідомленні.

Нові норми містить постанова Національного банку України від 28 грудня 2018 року №162 “Про введення міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні”.

Застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України при здійсненні грошових переказів як в гривні, так і в іноземній валюті, зокрема при транскордонні перекази з 1 листопада 2019 року.

“Тобто, всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися тільки з використанням IBAN”, — уточнюють в НБУ.
У Нацбанку також підкреслюють, що в період з 5 серпня по 31 жовтня клієнти банків в реквізити розрахункових документів зможуть вказувати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер рахунку в стандарті IBAN.

Власники вже існуючих банківських рахунків до 31 жовтня мають самостійно змінити номери своїх рахунків.

Як повідомляла “Новинарня“, для України IBAN буде складатися з 29 букв і цифр: перші 10 знаків — це код країни і код банку, останні 19 — номер рахунку клієнта банку.

За першими двох буквах можна буде відразу розпізнати країну-учасника — Україна (UA), а за допомогою контрольного розряду — забезпечити унікальну перевірку рахунку клієнта на коректність. При цьому чинний номер аналітичного обліку залишається незмінним.

Читайте також:
Нацбанк вводить в обіг банкноту 1000 гривень з портретом Вернадського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна