Помилуваний політв’язень Литвинов, переданий з РФ, вийшов на волю. ВІДЕО

 

Помилуваний президентом українець Сергій Литвинов, який після передачі з Росії понад чотири місяці перебував у колонії Харкова, в суботу, 13 липня, вийшов на волю.

Про це повідомляє “Громадське ТБ”.

Літвінов подякував Зеленському за помилування, громадськості та ЗМІ — за підтримку.

“Я повертаюсь додому, до Рубіжного, потягом, а потім брат забере мене додому на машині. Я дякую президенту й адвокату, що я на свободі. Буду вдома працювати, як і раніше працював. З одягом допоміг адвокат, а з квитком — начальство колонії”, — розповів Літвінов у коментарі “Громадському”.

“Катували слідчі, прокурори й вищі люди, які перебувають у Москві в Путіна. Хочу сказати, що Путін – це нехороша людина. І катували, і знущалися, і принижували, і все, що можна було. Я нічого хорошого там так і не побачив, все було боляче і жорстоко”, — розповів він про своє ув’язнення в Росії.

Напередодні стало відомо, що 11 липня президент України Володимир Зеленський помилував українського політв’язня Сергія Литвинова, переведеного з Росії на початку весни.

Сергій Литвинов (Літвінов) — громадянин України, який проживав у Луганській області в селі Комишне, що за 5 кілометрів від російського кордону, був скотарем агрогосподарства.
29 серпня 2014 року Слідчий комітет Росії висунув проти нього обвинувачення в участі в “каральних операціях” батальйону “Дніпро”. Була інформація також щодо батальйону “Донбас”.
У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що бійця Литвинова у “Дніпрі-1” ніколи не було, а сам батальйон перебував у Донецькій області і не виконував жодних завдань у Луганській.
Дружина Литвинова говорила, що Сергій узагалі не служив в армії.
Адвокат українця звертався до Європейського суду з прав людини зі скаргою на тортури та фальсифікацію обвинувачень на адресу свого підзахисного. Пізніше Росія зняла обвинувачення в масових убивствах, російська прокуратура попросила вибачення в українця.

У квітні 2016 року суд у Ростові-на-Дону засудив Литвинова до восьми з половиною років колонії суворого режиму за “розбій”. Слідство вважає, що влітку 2014 року в одному з населених пунктів Станично-Луганського району Луганської області України Литвинов за попередньою змовою з двома учасниками антитерористичної операції на Донбасі напав з автоматом на громадянина Росії Олександра Лисенка. Литвинов нібито викрав два автомобілі, які належали потерпілому, і завдав йому тілесних ушкоджень.
“Я ніколи не бачив цієї людини і ніколи нічого не крав, я простий колгоспник”, – заявляв Литвинов “Громадському”.

У червні 2016 року Сергій Литвинов заявив, що його катували, аби вибити свідчення, та звинувачував російську пропаганду в наклепах.

У січні 2017 року Литвинова етапували з Ростова-на-Дону, де він відбував покарання, до Магадана.

У липні 2018 року український консул Діана Іванова у Новосибірську відвідала в колонії Литвинова – він схуд на 17 кілограмів. 

Українська влада вважала його політичним в’язнем.

У Литвинова був статус “схильний до втечі”, що частково обмежувало його права.

У червні 2019 року стало відомо, що Литвинова перевели з Росії, з 1 березня 2019 року він перебував в Диканівській колонії №12 у Харкові.

У Росії Литвинов провів в ув’язненні п’ять років. У колонії зазначали, що йому залишилося відбути ще три з половиною роки.

Литвинов написав лист із проханням про помилування президенту України Володимирові Зеленському.

Заступник міністра юстиції України Іван Ліщина зазанчав, що розголос ситуації з Литвиновим може перешкодити подальшому передаванню в Україну засуджених із Росії.

Читайте також:
“Піцею по кривосуддю”: сотні українців пікетували посольство Італії після вироку Марківу. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна