Ім’я колишньої невістки Ющенка фігурує в розслідуванні крадіжки мільярда доларів у Молдові

 

Ім’я колишньої невістки президента України Віктора Ющенка Єлизавети Ющенко опинилося в списку осіб, на імена яких виводилися кошти під час крадіжки мільярда доларів із банків Молдови.

Про це 11 липня повідомило молдовське видання NewsMaker.

Зазначається, що цього дня лідер опозиційної проросійської “Нашої партії” Ренато Усатий представив неоприлюднену раніше повну версію другого звіту американської компанії Kroll про розслідування крадіжки мільярда доларів з молдовських банків у 2015 році. Детективи компанії повідомляють, що їм вдалося простежити шлях більше 30 млн доларів.

Звіт описує, як гроші з молдовських банків потрапляли до компаній, пов’язаних з олігархом Владом Плахотнюком (Longford Partners Ltd – $24,5 млн, Rastel European Trade Corp – $5,3 млн, Rowallan Overseas SA – $0,5 млн)), лідером Демократичної партії Молдови Володимиром Плахотнюком, а іноді на його особисті рахунки та на рахунки громадян інших країн.

Ренато Усатий запропонував главі парламентської комісії, що розслідує крадіжку мільярда, Олександру Слусару, передати документи з даними розслідування.

Cеред тих, хто отримав на особисті рахунки кошти з молдовських банків, була колишня дружина Андрія Ющенка, сина президента України 2005-2010 років Віктора Ющенка – Єлизавета. Вона отримала 50 тисяч доларів на свій рахунок в американському банку.

Ліза Ющенко (дів. Єфросиніна) – молодша сестра телеведучої Марії Єфросиніної. Із сином тодішнього президента вони одружилися 2009 року. У 2010-му в них народилася дочка Варвара.
Після розлучення з Андрієм Ющенком Єлизавета 2014 року знову вийшла заміж, за бізнесмена, і певний час жила в Америці.

Як відомо, у 2015 році стало відомо, що з трьох банків Молдови – Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг країни, було виведено за кордон близько мільярда доларів.
Банки були ліквідовані, а кошти вкладникам і економічним агентам були повернуті коштом активів держави. Розслідуванням ситуації за рішенням Національного банку Молдови в 2015 році зайнялася міжнародна компанія Kroll.
Парламент Молдови створив спеціальну комісію з розслідування всіх обставин крадіжки коштів з молдавської банківської системи.

Олігарх Влад Плахотнюк покинув Молдову через Україну після політичної кризи, нетривалого періоду двовладдя і зміни влади в країні у червні, він надалі перебуває за кордоном.

Читайте також:
У Молдові затримали лідера проросійської партії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.