Закон про примусову кастрацію педофілів застосовувати неможливо, – Найєм

 

Мустафа Найєм
народний депутат України (екс-БПП)

(FB)

Законодавче рейдерство – це коли ти нічорта не тямиш у предметі, але на хвилі піару вносиш якусь грьобану нісенітницю, а ласі на яскраві слова депутати віддають за неї всі свої голоси, не потрудившись навіть вчитатись у суть документа.

Учора парламент розглядав два законопроекти про протидію сексуальним злочинам проти дітей. Ви знаєте, що ми протягом двох років допрацьовували і вдосконалили наш законопроект (6607), яким пропонувалося ввести реєстр засуджених за подібні злочини і процедуру хімічної кастрації.

Ми пропонували, щоб реєстр був відкритим для співробітників і керівників дитячих установ. А процедуру кастрації застосовувати тільки по відношенню до людей, визнаних хворими педофілією і тільки після відбуття половини строку покарання за рішенням суду. І реєстр, і процедура лікування були детально виписані, з усіма деталями, відповідальними і виконавцями.

Але Рада прийняла інший законопроект (6449). Олега Ляшка. Який ще на самому початку процесу вирішив рейдернуть тему і виступити зі своєю ініціативою. Неграмотно прописаною, без узгодження з криміналістами, слідчими органами і психіатрами.

В результаті депутатів банально пошили в дурні словами «відкритий реєстр» і «примусова кастрація», і прийнято закон, застосувати який буде неможливо.

Реєстр. Законопроект Олега Ляшка в принципі не пропонує концепцію реєстру. Про реєстр йдеться в перехідних положеннях, де йдеться про те, що Кабмін зобов’язаний створити подібний реєстр. У документі немає ні загальної концепції реєстру, ні його впровадження, ні мети його створення, ні хто ним буде користуватися, ні способів доступу. З точки зору юридичної техніки це називається відсутність пропозиції про реєстр.

Згідно з правилами законотворчості, в перехідних положеннях зазначаються зовсім інші норми, наприклад щодо відтермінування вступу закону в силу або поправки, пов’язані з введенням нових норм.

Кастрація. Це взагалі повний провал. Справа в тому, згідно зі світовою практикою і нормами ВООЗ, педофілія – ​​це хвороба. Вона діагностується і подається лікуванню, зокрема шляхом хімічної кастрації. При цьому не всі, хто здійснює сексуальні злочини стосовно дітей є педофілами. Парламент же прийняв закон, який зобов’язує примусово каструвати всіх, хто проходить за цими статтями, в тому числі здорових людей. Процедури примусової кастрації здорових людей немає ні в одній країні світу. Тому що в такому випадку хімічна кастрація стає не лікуванням, а покаранням, що суперечить всім нормам і практикам міжнародного права. А це означає, що нас чекають звернення з ЄСПЛ і неминуче скасування цієї норми.

Мені дуже шкода, що так сталося. Це був мій останній законопроект, який хотілося довести до кінця. Ми провели величезну роботу, але в результаті перемогла дурість.

Окремо здивувало, що за неї проголосували, в тому числі, ударники праці та лідери відвідувань, які звикли називати себе відповідальними. Тепер на їхній відповідальності буде відсутність робочого механізму превенції сексуальних злочинів проти дітей.

Це не про конкуренцію і не про піар. Це про тупість, через яку правоохоронні органи ще на пів року-рік залишаться без дієвого інструменту.

Я дуже сподіваюся, що президент цей законопроект не підпише, а наступне скликання парламенту доробить цю роботу грамотно.

Читайте також:
Рада прийняла закон про реєстр і хімічну кастрацію педофілів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна