У Москві розігнали мітинг на підтримку кримських татар. Сім осіб затримано

 

У російській столиці Москві на Красній площі 10 липня після пікету затримали сімох ветеранів кримськотатарського національного руху.

Про це в середу, 10 липня, повідомляє російський правозахисний портал «ОВД-Инфо».

«Прямо на Красній площі навпроти мавзолею Леніну вийшли десятки, за моїми оцінками, ветеранів національного руху кримських татар і розгорнули плакати. Їхній пікет приурочений апеляції на першу бахчисарайську «справу Хізб ут-Тахір». Через п’ять хвилин приїхали два легкових автомобілі поліції, сказали всім: згортатися. В результаті трьох учасників пікету забрали в один з автомобілів, ще трьох в інший, ще одного кудись повели», – розповіла у Facebook російська правозахисниця Олександра Криленкова.

Повідомляється, що на плакатах учасників пікету були написи: «Припиніть репресії за національною і релігійною ознакою в Криму», «Боротьба з «тероризмом» в Криму – це боротьба з інакомисленням», «Наші діти – не терористи» тощо.

“Сьогодні у Москві на Красній площі більш ніж 15 кримських татар, ветеранів кримськотатарсього національного руху вийшли з відкритим протестом проти репресій, які проводяться російськими окупантами в Криму… Нашим людям не вдалося простояти довго. Їх “змели” за 7-8 хвилин”, – зазначив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Наразі коментарів від силових органів Росії щодо цієї ситуації немає.

Акція пов’язана з запланованим на 11 липня розглядом скарги на вирок чотирьом кримським татарам у Верховному суді.

Раніше у грудні минулого року суд у Ростові-на-Дону відправив їх у колонію на терміни від 9 до 17 років у справі про створення бахчисарайського осередку організації «Хізб ут-Тахрір».

В Україні діяльність даної організації була дозволена. Після окупації Криму Росією учасники «Хізб ут-Тахрір» почали зазнавати масових переслідувань.

Як інформувала “Новинарня“, кримські татари прийшли підтримати українських моряків під “суд” в окупованому Сімферополі.

Читайте також:
Кримські татари пообіцяли Зеленському “конструктивну опозицію”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна