Вибори в Греції: лівих усунули від влади

оновлено

Після підрахунку 99% голосів на дострокових парламентських виборах у Греції ліва партія СІРІЗА, яку очолює прем’єр країни Алексіс Ципрас, втрачає більшість у найвищому законодавчому органі країни.

Про це повідомляє Ekathimerini.

“Після підрахунку більш як 99% голосів ліберальна партія “Нова демократія” Кіріакоса Міцотакіса набирає 39,8% голосів порівняно з 31,5% лівої партії СІРІЗА Алексіса Ципраса”, — йдеться в повідомленні.

Таким чином, “Нова демократія” може розраховувати на одноосібну більшість у парламенті – 158 із 300 місць, це з урахуванням 50 додаткових мандатів, які отримує переможець виборів.
Порівняно з минулими виборами 2015 року “Нова демократія” додала 83 місця. Ультраліва СІРІЗА втратила 59 мандатів (тепер у неї 86 місць).

Ципрас уже зателефонував Міцотакісу і привітав його з перемогою.

Уже сьогодні, 8 липня, Міцотакіс затверджений на посаді прем’єра. Очікується, що він протягом дня представить свій новий уряд.

Кіріакос Міцотакіс пообіцяв громадянам країни зниження податків, залучення інвестицій і пожвавлення економіки. “Ми вибралися з порочного кола”, – заявив він, додавши, що “Греція гордо підніме голову”.

Ультранаціоналістична партія “Хрісі авгі” (“Золотий світанок”), відома своїми расистськими і ксенофобськими заявами, не пройшла до парламенту, не зважаючи на низький тривідсотковий бар’єр. У євроскептиків 2,9% підтримки. Вони втрачають представництво у 18 мандатів.

Натомість десять місць у парламенті отримує нова ультраправа проросійська партія “Еллінікі лісі” (“Грецьке рішення”) екс-журналіста Кіріакоса Велопулоса – 3,7% виборців.

Ще 8,1% підтримали новий лівоцентристський “Рух за зміни” KINAL (22 мандати), 5,3% – Комуністичну партію Греції (15 мандатів, як і було), 3,4% – проєвропейські соціалісти з блоку MeRA25 (“Європейський реалістичний фронт непокори”, 9 мандатів).

Читайте також:
У готелі в Греції адміністрація зірвала прапори українських туристів. КОМЕНТАРІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна