Заступника генпрокурора часів Януковича теж зареєстрували кандидатом у нардепи, – ГПУ

 

Ренат Кузьмін (екс-заступник генпрокурора часів Януковича й заступник секретаря РНБО) міг тривалий час переховуватись від органів досудового розслідування в анексованому Криму й РФ, але зараз він балотується на вибори до Ради.

Про це речниця генпрокурора Лариса Сарган повідомила в середу, 3 липня, у Facebook.

Зазначається, що заступнику голови ЦВК Євгену Радченку 20 червня направили лист від Генпрокуратури, де йшлося про розслідування кримінального провадження щодо Кузьміна.

Його підозрюють у вчиненні особливо тяжких злочинів, у тому числі в легалізації (відмиванні) майна, здобутого злочинним шляхом, за це йому погрожує позбавленні волі на строк від 8 до 15 років із конфіскацією майна.

У листі також повідомляється, що слідчі не змогли встановити перебування Кузьміна на території України. За даними правоохоронців, Кузьмін з метою уникнення кримінальної відповідальності міг переховуватися від органів досудового розслідування не тільки в анексованому Криму, а й на території РФ.

“Проте, цей “кандидат” тихо зареєстрований кандидатом за списком однієї з партій і лишися поза увагою як ЗМІ, так і активістів”, – написала Сарган.

Як повідомляла “Новинарня“, 2 липня на виконання рішень Касаційного адміністративного суду Верховного Суду України ЦВК зареєструвала колишнього главу адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва та проросійського блогера Анатолія Шарія кандидатами в народні депутати на позачергових парламентських виборах 21 липня, хоча вони втекли з України більше п’яти років тому й не поверталися.

Увечері 2 липня в Києві на Майдані Незалежності відбулася масова акція “Терпіти більше не можна” проти рішення ЦВК щодо Клюєва і Шарія.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков направив лист у ЦВК, в якому наполягає на тому, що Андрій Клюєв, який втік з України п’ять років тому і не проживав на території країни протягом цього часу, не має права висувати свою кандидатуру на парламентських виборах.

Раніше Клюєву й Шарію було відмовлено в реєстрації у зв’язку з недотриманням ними норми закону про проживання на території України протягом останніх п’яти років.

Колишній перший заступник генпрокурора часів Януковича Ренат Кузьмін, проти якого триває розслідування за обвинуваченням в особливо важких злочинах, також втік з України, перебуває в розшуку, але зареєстрований як кандидат у народні депутати від партії “Опозиційна платформа – За життя” під 35-м номером у списку.

3 липня в.о. голови СБУ Іван Баканов зібрав службову нараду щодо запиту голови Верховної Ради Андрія Парубія про перебування Андрія Клюєва, Анатолія Шарія та Рената Кузьміна на території України протягом останніх п’яти років.

Читайте також:
КАС ВСУ прокоментував своє рішення щодо Клюєва і Шарія: ЦВК могла й не реєструвати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна