КАС ВСУ прокоментував своє рішення щодо Клюєва і Шарія: ЦВК могла й не реєструвати

 

Центрвиборчком міг відмовити в реєстрації Анатолію Шарію та Андрію Клюєву після продовження розгляду їхніх заяв на виконання рішення Верховного Суду.

Про це на брифінгу в середу, 3 липня, заявив голова Касаційного адміністративного суду в складі ВСУ Михайло Смокович, передає “Укрінформ“.

“ЦВК повинна була виконати рішення суду – продовжити розгляд цього питання… Суд сказав: зверніться до МВС, до Держприкордонслужби і так далі. А знайшовши докази про те, що ці особи (Шарій і Клюєв) не проживали протягом останніх п’яти років [на території України], ЦВК, на мій погляд, могла винести рішення про відмову в реєстрації“, – сказав Смокович.

Голова КАС додав, що згідно із законодавством, ЦВК контролює питання складових характеристик статусу кандидатів аж до голосування.

“І навіть якщо ЦВК знайде такі дані, що ці особи не проживали на території України, за п’ять днів до голосування, то є такий інститут виборчого законодавства, як скасування реєстрації. На сьогодні, як мені відомо, ЦВК зареєструвала зазначених осіб кандидатами у народні депутати. Далі в нас іде наступний етап – етап агітації, але ЦВК в цьому відношенні далі перевіряє кандидатів. І якщо вона з тих більш як 4 тисяч кандидатів, які зарєструвалися, знайде, що сто з них не проживали протягом п’яти років на території України, то є інститут скасування реєстрації“, – резюмував голова Касаційного адміністративного суду.

Як повідомляла “Новинарня“, 2 липня на виконання рішень Касаційного адміністративного суду Верховного Суду України ЦВК зареєструвала колишнього главу адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва та проросійського блогера Анатолія Шарія кандидатами в народні депутати на позачергових парламентських виборах 21 липня, хоча вони втекли з України більше п’яти років тому й не поверталися.

Увечері 2 липня в Києві на Майдані Незалежності відбулася масова акція “Терпіти більше не можна” проти рішення ЦВК щодо Клюєва і Шарія.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков направив лист у ЦВК, в якому наполягає на тому, що Андрій Клюєв, який втік з України п’ять років тому і не проживав на території країни протягом цього часу, не має права висувати свою кандидатуру на парламентських виборах.

Раніше Клюєву й Шарію було відмовлено в реєстрації у зв’язку з недотриманням ними норми закону про проживання на території України протягом останніх п’яти років.

Читайте також:
Адвокат Закревська пояснила, чому Клюєв не має права бути кандидатом у депутати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна