Збройні сили взяли на озброєння бронеавтомобіль “Барс-8”

 

Багатоцільовий тактичний броньований автомобіль підвищеної прохідності “Барс-8” для ЗСУ, розроблений автомобілебудівною компанією “Богдан Моторс”, взято на озброєння наказом Міністерства оборони України.

Про це повідомив прес-секретар корпорації “Богдан” Сергій Красуля, передає 1 липня “Інтерфакс-Україна”.

“Після завершення дворічного циклу державних випробувань у лютому поточного року, перед Днем Конституції з’явився очікуваний наказ Міноборони про взяття бронеавтомобіля на озброєння”, – зазначив Красуля.

Бойова броньована машина розроблена “Богдан Моторс” у відповідності до вимог Збройних сил України і з урахуванням світових стандартів техніки такого класу.

“Барс-8” став другим броньованим автомобілем в Україні після “Козак-2” виробництва НВО “Практика”, який пройшов державні випробування.

Красуля нагадав, що розробка нового бронеавтомобіля для ЗСУ розпочалася в “Богдан Моторс” із 2015 року. Програма передбачала створення декількох напрямів розвитку сучасного бронеавтомобіля. В результаті інженерних пошуків було створено перші прототипи бронеавтомобілів “Барс-6” і “Барс-8”, але під час подальших випробувань і конструкторських пошуків у лінійці бронеавтомобілів “Богдан Моторс” залишився лише “Барс-8”.

“Барс-8” має шасі підвищеної прохідності з колісною формулою 4×4 із 6,7-літровим турбодизельним двигуном Cummins, броньований протимінний і балістичний захист за стандартом STANAG 4569 Level 2 і системи забезпечення життєдіяльності екіпажу.

Конструкція бронеавтомобіля передбачає встановлення систем пуску димових гранат, засобів зв’язку і навігації, приладів нічного і денного спостереження, системи регулювання тиску в шинах, системи пожежогасіння моторного відділення, засобів маскування, протиосколочну підкладку корпусу, автономну кліматичну систему.

Повнопривідний броньований “Барс-8” розроблено на базі пікапа американської Ram – підрозділу Fiat Chrysler Automobiles, має вантажопідйомність понад 2 т і призначений для перевезення особового складу до 10 людей. Бронеавтомобіль оснащений турбодизельним двигуном американської Cummins Turbo Diesel потужністю 385 к.с. у парі з японською коробкою передач Aisin. Серед основних переваг “Барс-8” також забезпечення протимінного та балістичного захисту за стандартом НАТО STANAG 4569 Level 2.

Сімейство спеціальних броньованих машин на базі “Барс-8” передбачає можливість встановлення різних бойових модулів і озброєння.

Основне призначення “Барс-8” – забезпечення підрозділів ЗСУ під час ведення бойових дій. Машину також може бути задіяно для транспортування особового складу, перевезення вантажів в умовах бойових дій, виконання тактичних завдань та охорони блокпостів, використання як медичний евакуаційний транспорт.

Як зазначив Красуля, за попередніми оцінками військових експертів, новий бронеавтомобіль має хорошу експортну перспективу і може поставлятися не тільки до ЗСУ та інших вітчизняних силових структур, а й на зовнішні збройові ринки.

Як повідомлялося, рішення про перепрофілювання автомобільного заводу корпорації “Богдан” (ДП “Автоскладальний завод №2”) в Черкасах на випуск військової техніки було ухвалено в 2014 році, що, як зазначає Красуля, на сьогодні дало змогу підприємству стати повноцінним учасником ринку автомобілів військового та спеціального призначення.

Читайте також:
МОУ обіцяє армії 12 тисяч одиниць військової техніки й обладнання та випробування бронеавтомобіля “Барс”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна